Έντονες οι αντιδράσεις  στην στείρωση των κυνηγετικών σκύλων-Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κυνηγών στην Δράμα

Αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και πρωτίστως σε ότι αφορά την υποχρεωτική στείρωση. Τόσο οι κτηνίατροι σε πανελλήνια κλίμακα όσο και οι κυνηγοί θεωρούν ότι είναι απαράδεκτο και δεν αποτελεί την λύση για τον περιορισμό των αδέσποτων. Άλλωστε σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει το μέτρο αυτό, εκτός από την Κροατία και Ρουμανία, αλλά και εκεί το μέτρο δεν είναι καθολικό.

Οι κυνηγοί της Δράμας προγραμμάτισαν για σήμερα συγκέντρωη διαμαρτυρίας στην οδό Χελμού συντασσόμενοι με την  η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ), η οποία εγκαίρως κατέθεσε προτάσεις κατά την εκπόνηση του Ν/Σ.

«….το Υπουργείο δεν έλαβε υπόψη ούτε τις θέσεις, ούτε τις ενημερώσεις, ούτε και τις προτάσεις που έγκαιρα υποβλήθηκαν σε Υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες, τόσο από την Κ.Σ.Ε., όσο και από τους κυνοφιλικούς Ομίλους της χώρας μας. Έτσι, κατέληξε να διαπράττει ένα ακόμα τεράστιο λάθος. Όμως, ένα λάθος που επαναλαμβάνεται πολλές φορές, φανερώνει μία συνειδητή απόφαση για την οποία οι συντάκτες του νομοσχεδίου φέρουν ακέραια την ευθύνη.
Ιδιαίτερα τα άρθρα 5 και 6 του νομοσχεδίου που προβλέπουν την καθολική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων και την ποινικοποίηση κάθε μορφής ερασιτεχνικής εκτροφής, είναι σαφές ότι εμπεριέχουν διακρίσεις και σκοπιμότητες που ευθέως στρέφονται κατά του κόσμου των κυνηγών.
Το νομοσχέδιο, στη σημερινή του μορφή, περιλαμβάνει μία σειρά τιμωριών, ποινικών διώξεων και βαρύτατων χρηματικών προστίμων για τους κυνηγούς και χιλιάδες άλλους πολίτες, που έχουν επιλέξει να εντάξουν στη ζωή τους έναν ή περισσότερους σκύλους.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς καθώς σε αντίθετη περίπτωση στον ιδιοκτήτη του θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ξεκινά από την 1η.9.2023, ενώ τα πρόστιμα για την παράβαση της υποχρέωσης στείρωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.

Στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών περιλαμβάνεται και η σήμανση και καταγραφή του ζώου στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.

Αρμόδιοι για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς παραμένουν οι δήμοι, οι οποίοι αποκτούν την υποχρέωση περιοδικής σύνταξης και υποβολής επιχειρησιακού προγράμματος δράσεων. Οι δήμοι θα έχουν δυνατότητα συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.

Για τη χρηματοδότηση των δήμων, θεσπίζεται ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Άργος», ενώ δίνεται η δυνατότητα επιχορήγησης και φιλοζωικών σωματείων και φιλοζωικών οργανώσεων.

 

Την αντίθεσή τους στην υποχρεωτικότητα των στειρώσεων εκφράζουν επίσης ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και  η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ).