«Μπάμπιντεν: Μια Βιωματική Αποτύπωση» – Έκθεση Φωτογραφίας στο πλαίσιο της «Δραμοινογνωσίας»

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρούσας παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Μπάμπιντεν: Μια Βιωματική Αποτύπωση». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 18 έως τις 22 Μαΐου 2026 στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου «Κωνσταντίνος Καραμανλής» της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας (Διοικητήριο), αποτελώντας μέρος των επίσημων εκδηλώσεων της «Δραμοινογνωσίας».
Η έκθεση αποτελεί το φωτογραφικό απόσταγμα του 3ου Βιωματικού Φωτογραφικού Εργαστηρίου που διοργανώθηκε από τις 5 έως τις 8 Ιανουαρίου 2026 στην Πετρούσα. Υπό την καθοδήγηση του καταξιωμένου επαγγελματία φωτογράφου Γιώργου Τσάφου, μια ομάδα ερασιτεχνών φωτογράφων «βυθίστηκε» στην ατμόσφαιρα του παραδοσιακού διονυσιακού δρώμενου. Με ανθρωποκεντρική προσέγγιση και καθαρή ματιά φωτορεπορτάζ, οι δημιουργοί αποτύπωσαν την ένταση και τη μυσταγωγία που χαρακτηρίζουν το Μπάμπιντεν.

Από τις διονυσιακές ρίζες στον σύγχρονο οινικό πολιτισμό : Η σύνδεση με τη «Δραμοινογνωσία». Στο πλαίσιο της «Δραμοινογνωσίας», η οποία αναδεικνύει την πλούσια οινική ταυτότητα της Δράμας, η έκθεση αυτή έρχεται να υπενθυμίσει ότι το κρασί για την περιοχή μας είναι ένας αιώνιος πολιτιστικός δεσμός. Το «Μπάμπιντεν» είναι ένα έθιμο άρρηκτα συνυφασμένο με τη λατρεία του οίνου, τη γονιμότητα της γης και τη διονυσιακή έξαρση. Μέσα από τα φωτογραφικά κλικ, ο οίνος παύει να είναι απλώς ένα προϊόν γευσιγνωσίας και μετουσιώνεται σε πηγή μυσταγωγίας, χαράς και κοινοτικής ένωσης, συνδέοντας το ιστορικό παρελθόν του τόπου με τη σύγχρονη γιορτή των δραμινών αμπελώνων.
Το «Μπάμπιντεν» αποτελεί ζωντανό κύτταρο της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, επίσημα ενταγμένο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το έθιμο «εκ των έσω», εστιάζοντας στα πρόσωπα, στα συναισθήματα και στην τελετουργική διάθεση που μεταδίδεται αναλλοίωτη από γενιά σε γενιά.

Συνολικά εκτίθενται 59 επιλεγμένα έργα. Η συλλογή περιλαμβάνει τη ματιά του εισηγητή, των συμμετεχόντων του εργαστηρίου, καθώς και τεσσάρων λήψεων που ξεχώρισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συλλόγου κατά τη διάρκεια του εθίμου.

Οι Φωτογράφοι της Έκθεσης:
• Γιώργος Τσάφος (Εισηγητής) – 15 φωτογραφίες
• Κωνσταντίνος Ζήλος – 8 φωτογραφίες
• Άκης Παπαδόπουλος – 7 φωτογραφίες
• Αναστασία Μπαγδατλή – 7 φωτογραφίες
• Νίνα Ραρή – 7 φωτογραφίες
• Γιάννης Χατζάτογλου – 6 φωτογραφίες
• Θανάσης Λατσίνογλου – 5 φωτογραφίες
• Νίκος Καραμπετάκης – 4 φωτογραφίες (επιλογή social media)