Δραματική η εικόνα της ΕΛΣΤΑΤ για την Δράμα

Φθίνει χρόνο με τον χρόνο η Δράμα ακολουθώντας  ” το παράδειγμα” των περισσότερων ελληνικών πόλεων, που μετρούν εδώ και αρκετά χρόνια περισσότερους θανάτους από ότι γεννήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι γεννήσεις στον νομό Δράμας το 2019 ήταν μόλις 501 ενώ τριπλάσιοι σχεδόν ήταν οι θάνατοι που έφθασαν στους 1421. Καλύτερη είναι η εικόνα στους άλλους Νομούς της Περιφέρειας ΑΜΘ  όμως και εκεί οι θάνατοι είναι σχεδόν διπλάσιοι των γεννήσεων.

Σταδιακά ο πληθυσμός ολόκληρης της χώρας μειώνεται, χωρίς αυτό να απασχολεί σοβαρά τις κυβερνήσεις. Το επίδομα γέννησης που έδωσε η σημερινή κυβέρνηση είναι μία σωστή κίνηση καθώς  ενισχύει την οικογενειακή και κοινωνική συνοχή, η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα ιδιαίτερα κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

 Ωστόσο στο σημείο που βρίσκεται η χώρα με μόνο 83763 γεννήσεις και  124965 θανάτους θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα-κίνητρα, ώστε να αντιστραφεί η αναλογία γεννήσεων-θανάτων.

 Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Βουλής των Ελλήνων το έτος 2050 μόλις και μετά βίας θα φθάνουμε τα 8 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 2.880.000 θα είναι γέροντες. Και αυτό είναι συντηρητικό σενάριο, γιατί θεωρείται πιθανό τα νέα ζευγάρια να συνεχίσουν να μην κάνουν πολλά παιδιά λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και μιας σειράς άλλων ενδογενών και εξωγενών παραγόντων.