Δωρεάν Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του «Δι.Πα.Ε.

Δωρεάν Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ» από το «Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής» του «Δι.Πα.Ε. – Πανεπιστημιούπολη Καβάλας»

Το «Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής» του «Δι.Πα.Ε. – Πανεπιστημιούπολη Καβάλας» γνωστοποιεί σε όσους ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο αντικείμενο «ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ» ότι μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση από την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Τα μαθήματα του Π.Μ.Σ. θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου του 2023.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση που αναγράφεται στην αίτηση υποψηφιότητας.

Το ΠΜΣ «ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ» είναι ερευνητικού χαρακτήρα και δεν έχει δίδακτρα. Οι φοιτητές που θα επιλεγούν θα κληθούν να καταβάλουν άπαξ το κόστος εγγραφής (έξοδα φακέλου: 400 €).

Η αίτηση των υποψηφίων πρέπει να συνοδεύεται από τα παρακάτω:
Αίτηση υποψηφιότητας
Υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών

Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων αναφέρονται αναλυτικά στο τέλος.

Οι φοιτητές που θα προκριθούν στη φάση προεπιλογής θα κληθούν σε συνέντευξη από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο του 2023 στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΣΟΔ.

Οι φοιτητές που θα επιλεγούν αναμένεται να είναι σε θέση να διαθέσουν το ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης για την παρακολούθηση των μαθημάτων, τη συμμετοχή στις ερευνητικές δραστηριότητες των εργαστηρίων και τη μελέτη των θεραπευόμενων αντικειμένων.

Οι φοιτητές που θα ολοκληρώσουν το ΠΜΣ έχοντας διακριθεί στις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, αποκτούν ένα προβάδισμα κατά την επιλογή τους ως δυνητικοί υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Αριθμός και τρόπος επιλογής των εισακτέων στο Π.Μ.Σ.
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. τμημάτων συναφούς γνωστικού αντικειμένου (οικονομικών σπουδών) της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Η επιλογή των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. γίνεται από επιτροπή μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος Λογιστικής & Χρημ/κης που συγκροτείται με απόφαση της Γ.Σ. Ο πίνακας επιτυχόντων επικυρώνεται από τη Γ.Σ.

Διαδικασία επιλογής εισακτέων στο ΠΜΣ

1η φάση

Προκριματική επιλογή

Κατάθεση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών και πιστοποίηση γνώσης ξένης γλώσσας. (βλέπε σημείωση 1). Στην επόμενη φάση θα προκριθούν όσοι διαθέτουν πτυχίο συναφούς γνωστικού αντικειμένου με βαθμό μεγαλύτερο από 6/10.
Σε περίπτωση μικρού αριθμού υποψηφιοτήτων, η επιτροπή αξιολόγησης μπορεί να μη λάβει υπόψη το κατώφλι προεπιλογής.

2η φάση

Κριτήρια μοριοδότησης (συντελεστής στάθμισης 70%)

Κατάταξη των υποψηφίων με βάση τον αριθμό μορίων που συγκεντρώνουν, όπως περιγράφεται στον παρακάτω πίνακα με τα αντίστοιχα κριτήρια.
α/α κριτήριο Μέγιστος αριθμός μορίων
1 Επίδοση (βαθμός πτυχίου) σε προπτυχιακές σπουδές οικονομικών και συναφών αντικειμένων. 40
2 Επίδοση (βαθμός πτυχίου) σε προπτυχιακές σπουδές άλλης κατεύθυνσης ή και κατοχή δεύτερου πτυχίου. 20
4 Επιστημονικό και ερευνητικό έργο των υποψηφίων σχετικό με το αντικείμενο του μεταπτυχιακού προγράμματος. 30
5 Κατοχή πτυχίου αγγλικής γλώσσας ανώτερου επιπέδου από το απαιτούμενο της πρώτης φάσης ή κατοχή πτυχίου άλλης ξένης γλώσσας. 10
ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ 100
Το σύνολο των μορίων κάθε υποψηφίου, όπως προκύπτει από τη δεύτερη φάση, πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 0,7.

3η φάση

Συνέντευξη (συντελεστής στάθμισης 30%)

Η φάση αυτή περιλαμβάνει την προσωπική συνέντευξη κατά την οποία αξιολογείται ο κάθε υποψήφιος από τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής, για την επιδίωξη ερευνητικής ενασχόλησης, για τη διαθεσιμότητα του να συμμετέχει στις δραστηριότητες του ΠΜΣ, για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, την ευρύτητα γνώσεων, τη διάθεση για ατομική και συλλογική εργασία.
Στη φάση αυτή προκρίνονται οι υποψήφιοι που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στη 2η φάση, και αντιστοιχούν σε αριθμό μεγαλύτερο από τον αριθμό θέσεων των εισακτέων.
Κάθε υποψήφιος αξιολογείται με βαθμό από 0 έως 100. Η βαθμολογία αυτή πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 0,3 και προστίθεται στη βαθμολογία της 2ης φάσης, οπότε προκύπτει και η συνολική βαθμολογία του υποψηφίου.
Με βάση τη συνολική βαθμολογία, καταρτίζεται ο πίνακας επιτυχόντων για την παρακολούθηση του μεταπτυχιακού προγράμματος, και ο πίνακας επιλαχόντων σε περίπτωση που υπάρχουν κάποιοι επιτυχόντες που δεν πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους.

Σε κάθε Π.Μ.Σ. επιπλέον του αριθμού εισακτέων (με μέγιστο όριο τους 15 μεταπτυχιακούς φοιτητές ανά έτος), γίνονται δεκτοί και υπότροφοι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3685/2008 (Α ́ 148).

Σημείωση 1.

Αποδεικτικό Γλωσσομάθειας Αγγλικής Γλώσσας ένα από τα παρακάτω:
α) Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας για την αγγλική γλώσσα επιπέδου τουλάχιστον B2.
β) First Certificate in English του Πανεπιστημίου Cambridge (Lower).
γ) International English Language Testing System (IELTS) του Cambridge, Local Examinations Syndicate (UCLES)-The British Council – IDP Education Australia IELTS.
δ) Business English Certificate-Vantage (BEC Vantage) του Cambridge, Local Examinations Syndicate (UCLES).
ε) Michigan Certificate of Competency in English (MCCE) του Πανεπιστημίου Michigan. στ) London Tests of English Level 3-Upper Intermediate Communication του EDEXCEL.
ζ) Certificate in Integrated Skills in English ISE II του Trinity College London.
η) Πιστοποιητικό TOEFL.
θ) Πτυχίο από αγγλόφωνο πανεπιστήμιο ή πτυχίο αγγλικής φιλολογίας