Ξεσηκωμός και στο Βέλγιο για τα υγειονομικά μέτρα

Σκηνές χάους, θυμίζοντας κάτι από εμπόλεμη ζώνη εκτυλίχθηκαν την Κυριακή (21/11) στο κέντρο των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης κατά των υγειονομικών μέτρων για τον κορονοϊό.
Στη διαμαρτυρία που ονομάστηκε «Μαζί για την ελευθερία» και ξεκίνησε γύρω στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με σημείο συνάντησης τον σταθμό Bruxelles-Nord, συμμετείχαν, σύμφωνα με την αστυνομία, 35.000 διαδηλωτές, οι οποίοι κατήγγειλαν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, κάνοντας λόγο για περιορισμό της ελευθερίας τους λόγω της εφαρμογής του υγειονομικού πιστοποιητικού «Covid Safe Ticket» και της απαγόρευσης της πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε εστιατόρια και μπαρ.
Ομάδα διαδηλωτών, μόλις είδε τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί για την επιτήρηση της τάξης, όπως μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ, άρχισε να εκτοξεύει πυροτεχνήματα και πέτρες εναντίον τους.
Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί απάντησαν με κανόνια νερού και δακρυγόνα και η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο.
Το εξαγριωμένο πλήθος δεν δίστασε να βανδαλίσει αστυνομικά οχήματα, αλλά και να βάλει φωτιές σε κάδους, λάστιχα, ξύλα, ακόμα και σε ποδήλατα, στήνοντας παράλληλα οδοφράγματα, ενώ δεν έλειψαν και οι μάχες σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς.
Σημειώνεται ότι η διαδήλωση είχε πάρει την έγκριση του δήμου των Βρυξελλών και καθορίστηκε μια διαδρομή που θα ακολουθούσε στη «rue de la Loi», στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες, ενώ στον τερματισμό είχε στηθεί εξέδρα για να γίνουν ομιλίες.
«Καταγγέλλουμε τα μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία, τα οποία δεν ήταν μια διαρθρωτική λύση για την υγειονομική περίθαλψη», τόνιζαν οι διοργανωτές στη δήλωσή τους, με κεντρικό σύνθημα «Φτάνει!».
πηγή sputnik.gr