Το διάσημο μέλι λεβάντας της Δράμας

Μέλι  Λεβάντας,  μια νέα γεύση που έρχεται από την Δράμα και θα “γλυκάνει” όλον τον κόσμο. Αφιέρωμα στην εξαιρετική “ανακάλυψη” της  Κατερίνας Γεωργιάδου και του Βασίλη Ζαβούνη δημοσιεύει το olivemagazine.gr

Η φύση σου δείχνει πάντα τον δρόμο. Στην περίπτωση της Κατερίνας Γεωργιάδου και του Βασίλη Ζαβούνη τούς έδειξε ότι οι μέλισσες αγαπούν τη λεβάντα κι εκείνοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Και κάπως έτσι οδηγήθηκαν στο μέλι λεβάντας, ένα νέο είδος μελιού που ανακαλύφθηκε στο βιολογικό αγρόκτημα αρωματικών φυτών και βοτάνων 12stremmata, στη Δράμα.

«Η οικογένεια του Βασίλη ασχολείται με τα μελίσσια πάνω από 25 χρόνια, οπότε υπήρχαν η εμπειρία και κάποια βασικά μηχανήματα. Εγώ προέρχομαι από αγροτική οικογένεια, οπότε είχαμε τη γνώση ώστε να προχωρήσουμε στην καλλιέργεια γης. Μόλις παντρευτήκαμε, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα αρωματικά φυτά για την παραγωγή αποξηραμένου προϊόντος, αλλά και αιθέριου ελαίου λεβάντας. Αυτό ήταν κάτι εντελώς καινοτόμο για τα δεδομένα της περιοχής, αλλά και για εμάς τους ίδιους, μια και ο Βασίλης υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Σώμα κι εγώ ήμουν ξενοδοχοϋπάλληλος», εξηγεί η Κατερίνα.

Οικογενειακή υπόθεση
Το όνομα της εταιρείας μαρτυρά την έκταση του βιολογικού τους κτήματος: «Είναι 12 στρέμματα που δόθηκαν στους κατατρεγμένους Έλληνες του Πόντου, κάποιοι από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στο Φωτολίβος. Ανάμεσά τους και ο προπάππους μου, που ήρθε από τα Άδανα Τουρκίας. Το τελικό μας προϊόν είναι αποτέλεσμα σκληρής, πολύμηνης δουλειάς και το μέλι είναι καθαρό, αγνό και απόλυτα φυσικό προϊόν μέλισσας. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μείνει σε μια απλή συσκευασία. Θέλαμε να μεταφέρουμε τη σπουδαιότητά του και στην εικόνα του. Η σκέψη για τις φιγούρες της οικογένειάς μας προήλθε από την ανάγκη επαφής με το καταναλωτικό κοινό. Είναι αληθινές οικογενειακές μας στιγμές και, ναι, ο παπαγάλος στον ώμο του Βασίλη είναι το κατοικίδιό μας! Ευχαριστώ τον Μιχάλη Αγγελακόπουλο (Foodwill) για την υπέροχη αποτύπωση των παραπάνω».

Από τα προϊόντα που ξεχωρίζουν: «Όλα μας τα μέλια είναι ιδιαίτερα, όπως το μέλι με εχινάκεια ή φασκόμηλο αλλά και το πεύκο Θάσου· μοσχοβολούν Ελλάδα! Το καμάρι μας είναι το μέλι λεβάντας κρέμα. Είναι το πρώτο μέλι λεβάντας που μπήκε στον μελισσοκομικό χάρτη της χώρας και έγινε γνωστό. Ξεχωρίζει για το ιδιαίτερό του άρωμα, την υψηλή του περιεκτικότητα σε τυροσίνη (ένα από τα 22 πρωτεϊνικά αμινοξέα), την υπέροχη επίγευση. Το απογειώνει η μορφή κρέμας στην οποία διατίθεται. Ιδανικό για επάλειψη, δεν στάζει, αλλά τρώγεται και σαν γλύκισμα! Έχει αποσπάσει 1 αστέρι στον διεθνή διαγωνισμό τροφίμων Great Taste 2021. Το μέλι δάσους συνδυάζει διαφορετικά αρώματα του δάσους Λειβαδερού. Με πλούσια γεύση και καραμελένιο χρώμα, πήρε 3 αστέρια στον ίδιο διαγωνισμό».

Το μέλι λεβάντας του αγροκτήματος 12stremmata είναι έτοιμο να ξεκινήσει το ταξίδι του για την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη.

Η εταιρεία πραγματοποιεί ήδη εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες και αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου το ελληνικό μέλι λεβάντας να πάει και στις αγορές της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης. Όπως επισήμανε ο κ. Ζαβούνης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο να γίνουν γνωστά τα προϊόντα της εταιρείας. Πρόσθεσε δε, ότι «το κυνήγι των αγορών δεν είναι εύκολη υπόθεση».