φωτο αρχείου
Θετική ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του έργου “Αεριοστροβιλικός Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου”.
Το έργο είναι μία επένδυση της επιχείρησης TEΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε. θα εγκατασταθεί στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, θα έχει ισχύ 665 MW και θα λειτουργεί με Φυσικό Αέριο
Σημειώνεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει δικαίωμα έγκρισης αλλά απλής γνωμοδότησης, χωρίς αυτό να υποβαθμίζει τον ρόλο του και τις αποφάσεις του.
Αν και η πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν οριακή το θέμα εγκρίθηκε, εγείροντας ερωτηματικά και ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» Κ. Κατσιμίγας στην εισήγησή του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«…….Η εν δυνάμει λειτουργία του δεύτερου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου ελλοχεύει σημαντικούς κινδύνους τόσο για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής η οποία τείνει να γίνει ένα νέο ενεργειακό πεδίου τύπου Πτολεμαίδας/Κοζάνης με διαφορετικές ωστόσο περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.
Η μεγάλη έκλυση οξειδίων του Αζώτου που θα προστεθεί σε αυτό που εκπέμπει ήδη το παρακείμενο εργοστάσιο της ΔΕΗ είναι δεδομένη. Η θέση τεσσάρων τουλάχιστον οικισμών που βρίσκονται κατάντη του εργοστασίου σε σχέση με τους επικρατούντες ανέμους (Αμάραντα, Φύλακας Καλλιθέα Ίσαλος) και σε πολύ κοντινή απόσταση, απαιτεί πολύ προσεκτική ανάλυση των δεδομένων…..»
Σημειώνει ωστόσο ο κ. Κατσιμίγας, που ζήτησε αναβολή του θέματος, ότι «δεν υπάρχει επαρκής χρόνος, λόγου του μεγάλου όγκου και του εξειδικευμένου αντικειμένου, να μελετήσουμε την ΜΠΕ της εταιρείας , αλλά και τις άλλες γνωμοδοτήσεις φορέων , όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ)»








