Θα ψαρεύουν… απορρίμματα οι αλιείς της Αλεξανδρούπολης


Το πρόγραμμα «Ψαρεύοντας απορρίμματα» είναι ένα πρόγραμμα συμμετοχής του αλιευτικού κλάδου στη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Πραγματοποιείται από το κοινωφελές Ιδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη με τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea στα λιμάνια της Μηχανιώνας και της Καβάλας, που συγκεντρώνουν περίπου το 29% των νηολογίων μηχανοτρατών στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται πλέον και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και έχει πολλές στοχεύσεις. Κατ’ αρχάς, βοηθά στη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που βρίσκονται στον βυθό. Κατά δεύτερον, καταγράφονται τα απορρίμματα, δίνοντάς μας για πρώτη φορά μια εικόνα του τι συμβαίνει από πλευράς ρύπανσης σε μεγάλα βάθη (40-50 μέτρα). Τέλος, ευαισθητοποιεί τους ίδιους τους αλιείς.

Η καταγραφή των σκουπιδιών βασίζεται σε μια φόρμα που χρησιμοποιείται σε όλη τη Μεσόγειο, ενώ κάθε αλιέας λαμβάνει ένα ποσό ως δωρεά, εφόσον επιστρέψει συμπληρωμένο το φύλλο καταγραφής στον συνεργάτη της iSea.

Τέλος να σημειωθεί πως την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου άνθρωποι της iSea θα βρεθούν στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να ενημερώσουν τους αλιείς για το πρόγραμμα «Ψαρεύοντας απορρίμματα».

e-evros.gr