Ταξίδι στο σύμπαν-Διαδικτυακό μάθημα αστροφυσικής

O “Πήγασος” ενημερώνει τα μέλη του και κάθε ενδιαφερόμενο για την αστροφυσική αναφορικά με το  νέο διαδικτυακό μάθημα εκλαϊκευμένης αστροφυσικής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με τίτλο Ταξίδι στο σύμπαν Σταθμός Δεύτερος: Είμαστε μόνοι;

Το μάθημα αυτό, με καθηγητές τους Βάσω Παυλίδου και Κώστα Τάσση (Πανεπιστήμιο Κρήτης), προσφέρεται ασύγχρονα μέσω διαδικτύου, στην πλατφόρμα του Μathesis, και μπορεί να το παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης. Έχει διάρκεια έξι εβδομάδων και ήδη, κατά την τρέχουσα περίοδο των εγγραφών, μπορεί κανείς να δει την πρώτη εβδομάδα του. Η παρακολούθηση του μαθήματος είναι δωρεάν, ενώ η έκδοση βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης –για όσους την επιθυμούν και τη δικαιούνται– κοστίζει 20€ (άνεργοι δωρεάν).

Όπως αναφέρεται  στο mail που εστάλη στα μέλη του Συλλόγου « Θα θέλαμε επίσης να προσφέρουμε δωρεάν τις βεβαιώσεις σε τρία μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που εσείς θα μας υποδείξετε. Μπορείτε ασφαλώς να επιλέξετε όποια μέλη του συλλόγου σας επιθυμείτε, με όποιον τρόπο κρίνετε εσείς καταλληλότερο· από την πλευρά μας, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε τα email με τα οποία τα μέλη σας έχουν κάνει την εγγραφή τους στο μάθημα έως τις 3.3.2024. Βεβαίως, προϋπόθεση για να εκδοθεί η βεβαίωση θα είναι οι συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν το μάθημα και να δικαιούνται βαθμολογικά την έκδοση βεβαίωσης· σε αντίθετη περίπτωση, η απλή παρακολούθηση είναι έτσι και αλλιώς δωρεάν, όπως προαναφέραμε. Επίσης, η εγγραφή και η συμμετοχή στο μάθημα δε δεσμεύει ασφαλώς τον συμμετέχοντα να το ολοκληρώσει.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το μάθημα εδώ, ενώ σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τις οδηγίες για να εγγραφείτε εύκολα και γρήγορα στο μάθημα.

Λίγα λόγια για το μάθημα:

 Ταξίδι στο σύμπαν – Σταθμός Δεύτερος: Είμαστε μόνοι;

 Βάσω Παυλίδου-Κώστας Τάσσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αυτό θα είναι ένα ταξίδι στο σύμπαν. Θα είναι ένα ταξίδι για όλους: δεν απαιτείται καμία πρότερη γνώση Φυσικής και οι μαθηματικές έννοιες που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι οικείες σε κάθε ταξιδιώτη που έχει τελειώσει την Α’ Γυμνασίου. Θα είναι ένα ταξίδι αναζήτησης: αυτό που θα μας ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι οι ίδιες οι απαντήσεις, αλλά το πώς φτάνουμε σε αυτές τις απαντήσεις. Πώς ξέρουμε ό,τι ξέρουμε για το σύμπαν; Και πώς θα ανακαλύψουμε ό,τι δεν ξέρουμε ακόμη; Οδηγός μας, η μεγάλη ερώτηση: Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν; Πόσο πιθανό είναι να υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη; Πώς προσπαθούν οι αστροφυσικοί να απαντήσουν αυτήν την ερώτηση; Τι θα σήμαινε για τον δικό μας, τον ανθρώπινο πολιτισμό, αν η ζωή ήταν πολύ κοινή στο Σύμπαν; Τι θα σήμαινε για τον πολιτισμό μας, αν είμαστε στ’ αλήθεια ολομόναχοι;

  • Το μάθημα απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, μπορείτε δηλαδή να γραφτείτε χωρίς να υπάρχει κάποιο προαπαιτούμενο.
  • To μάθημα είναι βιντεοσκοπημένο και ασύγχρονο. Μπορείτε, συνεπώς, να το παρακολουθήσετε στην πλατφόρμα μας τις ημέρες και ώρες που επιθυμείτε.

Πέρα από το διδακτικό υλικό, το μάθημα περιλαμβάνει εβδομαδιαία τεστ και μία τελική εξέταση. Η συμπλήρωση των τεστ γίνεται και αυτή στο δικό σας πρόγραμμα, εντός κάποιων εβδομαδιαίων συνήθως προθεσμιών. Η συμμετοχή στα τεστ είναι βεβαίως στη δική σας ευχέρεια.