Ταφικό έθιμο: Η ζωή μετά τον θάνατο για τους Ποντίους

Το Ταφικό έθιμο που συμβολίζει την συνέχιση της ζωής μετά τον θάνατο αναβιώνει και φέτος αύριο Κυριακή του Θωμά. Το ταφικό έθιμο με τις Αρχαιοελληνικές ρίζες, είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με την ΤαφικόΠοντιακή παράδοση και  σημαίνει τιμή στην μνήμη των νεκρών, στη μνήμη των προγόνων.

Σύμφωνα με την παράδοση συγγενείς και φίλοι των νεκρών, επισκέπτονταν τα νεκροταφεία. Ο ιερέας τελεί τρισάγιο και οι συγγενείς αφήνουν στο μνήμα κόκκινα αυγά ενώ το ραίνουν με κρασί, συνοδεία της ποντιακής λύρας. Στην συνέχεια προσφέρονται στους παραβρισκόμενους ποντιακά εδέσματα

Ο Σύλλογος Ακρίτες Νέας Κρώμνης καλεί τους Δραμινούς να τιμήσουν το έθιμο στα νεκροταφεία της Ν.Κρώμνης στις 10.30 το πρωί.

Πρόσκληση

Ο Σύλλογος Ποντίων Ακρίτες Νέας Κρώμνης Δράμας και ο Σύλλογος Διατήρησης, συντήρησης Μνημείων Νέας Κρώμνης, ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος σας καλούν στην αναβίωση του ταφικού εθίμου των Ποντίων.
Την Κυριακή του Θωμά, 1 Μαΐου 2022 και ώρα 10.30πμ, στα Νεκροταφεία της Νέας Κρώμνης (όπισθεν πάρκου Κομνηνών).
Η συμμετοχή όλων είναι σημαντική για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την παράδοση και τα έθιμά μας, μεταλαμπαδεύοντας και στους μικρότερους τη γνώση του παρελθόντος.
Η μέρα αυτή, ημέρα μνήμης και τιμής στους νεκρούς μας, συμβολίζει τη συνέχιση της ζωής μετά το θάνατο. Δίνει την υπόσχεση της συνέχειας. Ένα πανάρχαιο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο, την Κυριακή του Θωμά.