Σύνοδος Κορυφής: Ηχηρή απουσία αναφοράς στην Τουρκία

Λίγο πριν την έναρξη των διήμερων εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες κι ενώ Ελλάδα και Κύπρος, είχαν διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα θέσουν στο τραπέζι το θέμα της διαρκώς κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, διοχετεύτηκε στον τύπο, ένα προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου των 27, χωρίς αναφορά στην Τουρκία.

Στο προσχέδιο, περιλαμβάνονται η κλιματική αλλαγή, το Brexit, ο Covid19 και οι σχέσεις με την Αφρική.

Υπενθυμίζεται ότι από την επίσημη πρόσκληση του Σαρλ Μισέλ για τη σύνοδο Κορυφής  απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία.

Η εξ αρχής αρνητική θέση της γερμανικής πλευράς στην επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, οδήγησε την ελληνική πλευρά, σε ελιγμούς και μαραθώνιο διπλωματικών επαφών προκειμένου να πετύχει διαδοχικά δύο στόχους: πρώτον, να συζητηθεί αναλυτικά το ζήτημα μεταξύ των ηγετών και  δεύτερον, να υπάρξει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυστηρή σύσταση προς την Τουρκία, γεγονός που θα αποτελέσει προπομπό για συνέπειες στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Λόγια- Λόγια –Λόγια

Η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν σήμερα την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την ΕΕ με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και της έδωσαν προθεσμία μιας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

Θα αλλάξει η ισορροπία ισχύος αν…

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».

Κυρώσεις ( και αν..) αφού παρέλθει η εβδομάδα

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασιστούν κυρώσεις από την ΕΕ,  ο Μάας δήλωσε πως η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

«Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».

Ο Λεντριάν επέκρινε τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής.

«Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη στο θέμα αυτό, έτσι πρέπει να εφαρμοσθεί η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε. «Αυτό που μπορούμε να δούμε σήμερα είναι πως η μοναδική χώρα που δεν καλεί σε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός είναι η Τουρκία και αυτό είναι επιζήμιο».

Πηγή in.gr