Σύνοδος Κορυφής ΕΕ:  Δεν αναμένονται κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Το Βερολίνο δεν αναμένει να ληφθούν αποφάσεις για επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε  πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Η ίδια πηγή, αναφέρει ότι στόχος της Γερμανίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση, δηλώνοντας ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να πιέζει για διάλογο.

«Η Γερμανία είνα ξεκάθαρα ενάντια στις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει αυτομάτως να επιβάλουμε κυρώσεις για κάθε πρόκληση», ανέφερε η πηγή, σύμφωνα με το Reuters.

Αισθητή είναι η αμηχανία της Ε.Ε. απέναντι στις νέες κινήσεις κλιμάκωσης της Άγκυρας, εν όψει τη Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα σήμερα και αύριο Παρασκευή. Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και άλλα τρέχοντα ζητήματα εκτός ατζέντας (Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Λευκορωσία, υπόθεση Ναβάλνι), προβλέπεται να συζητηθεί στο τέλος της δεύτερης ημέρας της Συνόδου, την Παρασκευή.

Αξιωματούχος της Ε.Ε., ερωτώμενος σχετικά, είπε ότι «θα δείξει» αν θα υπάρξει ειδική παράγραφος στα συμπεράσματα καταδικάζοντας την Τουρκία. Ο αξιωματούχος δεν θέλησε να προβεί σε εκτιμήσεις για τη στάση άλλων κρατών-μελών στα αιτήματα της Αθήνας και της Λευκωσίας για – τουλάχιστον – ένα αυστηρό μήνυμα.

Η Ε.Ε. παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή «σε καθημερινή βάση», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», είπε ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου «δεν νιώθει ότι τον ξεγέλασε ο πρόεδρος Ερντογάν», βγάζοντας το Oruç Reis ξανά στη θάλασσα λίγες μέρες αφού κατάφερε να αποφύγει την επιβολή νέων κυρώσεων από την Ε.Ε. Υπενθύμισε ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία (12.10), ο κ. Μισέλ επανέλαβε στον κ. Ερντογάν ότι κάποια πράγματα είναι «απαράδεκτα».

«Υπάρχει κινητικότητα, την οποία θα συνεκτιμήσουμε, στο πλαίσιο που τέθηκε στην προηγούμενο Σύνοδο», λέει ο ίδιος αξιωματούχος. Η Ε.Ε., τόνισε, «δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση» αν κριθεί σκόπιμο – χωρίς ωστόσο να παίρνει για την προοπτική επίσπευσης της αξιολόγησης της τουρκικής πολιτικής, ώστε να λάβει χώρα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.