Στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών τον Οκτώβριο έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων 

Η Κυβέρνηση  θα συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Η στήριξη που παρέχεται αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στο επίδομα θέρμανσης.

Ειδικότερα, για τη στήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας η Κυβέρνηση θα διαθέσει τον Οκτώβριο συνολικά 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και τα 100 εκατ. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Υπογραμμίζεται ότι ο μόνιμος μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων, που έχουμε καθιερώσει, από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής έχει ήδη αποδώσει, μόλις σε 2,5 μήνες, 2 δισ. ευρώ.

Η στήριξη έναντι των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα θα συνεχιστεί για όλους και τον Οκτώβριο. Παράλληλα, όμως, θα εφαρμοστούν κίνητρα για τη μείωση των καταναλώσεων, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί εθνική αναγκαιότητα τόσο για λόγους οικονομικούς, όσο και για λόγους περιβαλλοντικούς. Δημιουργούνται για το σκοπό αυτό τρεις κλίμακες επιδοτήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Ειδικότερα:

-Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, δηλαδή για το 90% των νοικοκυριών, απορροφάται  το 90% της αύξησης.

-Για μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 kWh απορροφάται το 80% της αύξησης. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, τότε η επιδότησή του θα αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά MWh.

-Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 KWh, δηλαδή για το 2% των νοικοκυριών, απορροφάται το 70% της αύξησης. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

-Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν αλλάζει τίποτα, απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και για το μήνα Οκτώβριο.

-Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 KWh τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά ΜWh, απορροφώντας το 80% της αύξησης.

-Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh αλλά και για όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά MWh.

-Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά MWh.

-Σημαντική ελάφρυνση θα υπάρξει  και σε ό,τι αφορά στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου, γιατί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες που έκαναν αυτήν την επιλογή στο φυσικό αέριο, έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά και θα επιβαρυνθούν πολύ το επόμενο διάστημα.

Για αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους, θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης. Με τον τρόπο αυτό θα απορροφηθεί το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε περίπου 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή και παρόχου.

-Η επιδότηση του φυσικού αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

Με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας εισάγεται τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική ΜWh στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και τα έσοδα αυτά,  από το τέλος που μόλις περιγράψαμε, θα κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης