«Στη Θάσο η 16η έκθεση φωτογραφίας “ΕΥΖΩΝΕΣ / Οι φύλακες των αφανών” της Δήμητρας Χατζηαδάμ»

Ο Δήμος Θάσου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, φιλοξενεί την 16η έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο “ΕΥΖΩΝΕΣ / Οι φύλακες των αφανών”, της καταξιωμένης φωτογράφου Δήμητρας Χατζηαδάμ. Η έκθεση παρουσιάζεται στο Ιστορικό κτήριο “Καλογερικό” στη Θάσο (Λιμένας) Θάσου από 13 έως 18 Αυγούστου 2021.

Οι Εύζωνες, το επίλεκτο σώμα της Προεδρικής Φρουράς αποτελεί το θέμα της εικαστικής έκθεσης, μιας μακράς φωτογραφικής περιήγησης τριών ετών. Η Δήμητρα Χατζηαδάμ κατάφερε να μπει μέσα σε αυτόν τον απρόσιτο χώρο, ακολουθώντας τους αυστηρούς κανόνες που τον διέπουν και με απέραντο σεβασμό και εκτίμηση, μας ανοίγει ένα «παράθυρο» στον περίκλειστο κόσμο της Προεδρικής Φρουράς. Η ματιά της συναντήθηκε με την αυστηρή καθημερινότητα των Ευζώνων, όχι μόνο εστιάζοντας στο ανέκφραστο βλέμμα, αλλά αναδεικνύοντας και την ανθρώπινη πλευρά τους.

Ιδιαίτερο σημείο της έκθεσης είναι τα 6 βασικά έργα σε φυσικό μέγεθος Εύζωνα 2 μέτρων. Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται από μαρτυρίες Ευζώνων και ηχητικό ντοκουμέντο των δραστηριοτήτων τους. Ο θεατής έχει ένα πολύτιμο οπτικοακουστικό υλικό, ώστε να παρατηρήσει και να αφουγκραστεί τους ήχους. Σκοπός της έκθεσης είναι να διεγερθούν συναισθήματα μέσω των αισθήσεων, καθώς το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει και να αγγίξει από κοντά τσαρούχια και φουστανέλα.

Η Δήμητρα Χατζηαδάμ, απαθανάτισε την δύσκολη καθημερινότητα των Ευζώνων, ξεκινώντας από το ξημέρωμα στην Ακρόπολη για την έπαρση της σημαίας, τις τελετουργικές εκδηλώσεις και τις υπηρεσίες τους κάθε λεπτό. Με καλλιτεχνική ευαισθησία και σεβασμό σ ένα σύμβολο παγκόσμιας αναγνώρισης, μας καλεί σήμερα να το κοιτάξουμε με διαφορετική ματιά. Η έκθεση έχει παρουσιαστεί με επιτυχία σε 15 πόλεις εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων. Καταθέτοντας την ιστορία πίσω από κάθε φωτογραφία η ίδια απαντά σε ερωτήματα, με σκοπό ο Εύζωνας να γίνει πιο προσβάσιμος στο βλέμμα του κόσμου.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, με τη χρήση προστατευτικής μάσκας.

Διάρκεια έκθεσης: 13-18 Αυγούστου 2021

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 19:30 – 00:00

Χώρος: Ιστορικό κτήριο Καλογερικό