Σταθερά τα βήματα ανάπτυξης του Δήμου Παρανεστίου

Όσα βήματα δεν έγιναν για την ανάπτυξη και ανάδειξη των Θερμιών στο Παρανέστι για περισσότερο από 30 χρόνια έγιναν τα 5 τελευταία χρόνια, χρόνια της δημοτική αρχής του Τάσου Καγιάογλου. Από την πρώτη μέρα της θητείας του ξεκίνησε τμηματικά – καθώς τα κονδύλια ήταν και παραμένουν περιορισμένα- να γίνεται ο δρόμος προς τις ιαματικές πηγές, αφού οι υποδομές είναι αυτές που στηρίζουν την ανάπτυξη ενός τόπου.

Η ιστοσελίδα ypaithros.gr σε άρθρο αφιέρωμα αναφέρει μεταξύ άλλων:

Θερμαλισμός

Ο Δήμος Παρανεστίου επιδιώκει την ανάπτυξη του θερμαλισμού και στην κατεύθυνση αυτή ολοκληρώνεται η διάνοιξη και η αναβάθμιση του δρόμου που οδηγεί στα ιαματικά λουτρά, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης των ιαματικών λουτρών.

Ο δήμαρχος, Αναστάσιος Καγιάογλου, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική την ανάπτυξη των λουτρών (Θερμιών), σημειώνοντας ότι το υπάρχον ιαματικό θεραπευτήριο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και χρειάζεται να αναβαθμιστεί σε ένα σύγχρονο που θα έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Ως προς την εξεύρεση χρηματοδότησης για τη βελτίωση των λουτρών, τονίζει ότι είναι σε επικοινωνία με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και προσανατολίζονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Ζώνη Οροσειράς Ροδόπης, καθώς ανήκουν στην περιοχή παρέμβασης. «Είμαστε ένας δήμος που έχουμε το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς Ροδόπης, άρα πιστεύω ότι προηγούμαστε εφόσον καταθέσουμε ώριμες μελέτες», σημειώνει.

Η ανάπτυξη του θερμαλισμού ξεκίνησε από την ασφαλή οδική σύνδεση. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος, «ο δρόμος είχε πολύ σοβαρά προβλήματα, με καταπτώσεις, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, και είχε σπάσει σε αρκετά σημεία. Πήραμε έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών και εξασφαλίσαμε έγκριση χρηματοδότησης για τις θεομηνίες».

Το έργο ήταν αρχικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και έρχεται να αποκαταστήσει την πρόσβαση από το Παρανέστι στα Λουτρά Θερμιών, δρόμο που χρησιμοποιείται από επισκέπτες, αλλά και υλοτόμους, γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, που αποκλείονταν λόγω των κατολισθήσεων.

«Παράλληλα με τη βελτίωση του δρόμου απαιτείται και διαπλάτυνσή του στα 6,5 μέτρα, ώστε να δημιουργηθούν δύο λωρίδες κυκλοφορίας», διευκρινίζει ο ίδιος. Παράλληλα, ο κ. Καγιάογλου σημειώνει πως οι εργασίες ξεκίνησαν πέρυσι, αλλά υπήρξε παρέμβαση από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για την προστασία ενός πουλιού που αναπαράγεται. Ελπίζει οι εργασίες να ολοκληρωθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025.

Πόσιμο νερό

Η δημοτική αρχή σχεδιάζει την ανάπτυξη της περιοχής και, παράλληλα, με την ασφαλή πρόσβαση προτεραιοποιεί την επάρκεια σε πόσιμο νερό. «Είμαστε σε επικοινωνία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ώστε να γίνει έρευνα για πόσιμο νερό, γιατί η περιοχή θα χρειαστεί να έχει επαρκές και κατάλληλο νερό. Μετά την έρευνα, θα προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις», περιγράφει.

Παρθένο Δάσος Φρακτού

Ο Δήμος Παρανεστίου εδώ και τέσσερα χρόνια επιδιώκει την ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κατόπιν απόφασης που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου.

Ο δήμαρχος εξηγεί πως αρχικά περιμένουν την εγγραφή του στον φάκελο της Ελλάδας ως μνημείου φυσικής ομορφιάς. Είχαν λάβει τη διαβεβαίωση ότι ο φάκελος θα άνοιγε το 2023, αλλά λόγω υγειονομικής κρίσης μεταφέρθηκε για το 2025. «Εφόσον εγγραφούμε στον ελληνικό κατάλογο ξεκινάει η προσπάθεια ένταξης στα μνημεία της UNESCO», διευκρινίζει. Το επόμενο διάστημα σχεδιάζουν συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού.