Σε νέες περιπέτειες ο Μάριος Γιαννάκου-Φεύγει για την Αρκτική με ιστιοφόρο

Έτρεξε στην Αρκτική, την έρημο και τη ζούγκλα, διανύοντας τεράστιες αποστάσεις σε συνθήκες που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους, και ανεβάζοντας στην πλάτη του, στην κορυφή του Ολύμπου, τη νεαρή φίλη του Ελευθερία Τόσιου απέδειξε πως κανένα αθλητικό επίτευγμα, όσο σπουδαίο και να είναι, δεν μπορεί να συγκριθεί με την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Αυτήν τη φορά, ο αθλητής υπεραποστάσεων και εξερευνητής Μάριος Γιαννάκου ετοιμάζεται να ξεκινήσει έναν διαφορετικό αγώνα για την προστασία του πλανήτη.

Ο Δραμινός υπεραθλητής και εξερευνητής, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη και της BlueCycle, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Αρκτική αυτή τη φορά όχι …τρέχοντας αλλά πάνω σ’ ένα ιστιοφόρο προκειμένου να καταγράψει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας όλα τα προβλήματα στο υδάτινο περιβάλλον και στους πληθυσμούς της περιοχής από την κλιματική αλλαγή.

Το ταξίδι της ελληνικής αποστολής, με αρχηγό τον Μάριο Γιαννάκου και τη συμμετοχή των Κωνσταντίνου Μαλγαράλη, Εμμανουήλ Αρμουτάκη, Έλιας Νικητοπούλου, Μαρίας Τσακίρη, καθώς και την καθοδήγηση δύο έμπειρων skippers και Arctic guides, ξεκινάει αύριο, Τετάρτη 21 Ιουλίου, με στόχο να καταδείξει ποια είναι η σημασία της Αρκτικής για την ισορροπία του περιβάλλοντος και πώς επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη οι αλλαγές σε αυτήν την περιοχή.

«Η αποστολή θα έχει διάρκεια έναν μήνα και στόχος είναι η καταγραφή των προβλημάτων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση στην Αρκτική και στους πληθυσμούς της, αλλά και των ευρωπαϊκών στρατηγικών που εφαρμόζονται για την προστασία του περιβάλλοντος στην ευαίσθητη αυτή περιοχή», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάριος Γιαννάκου, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει αυτό το μεγάλο εγχείρημα.

«Πολλές φορές, επειδή νομίζουμε ότι είναι μία περιοχή πολύ μακριά από εμάς δεν μας επηρεάζει άμεσα, αλλά οι πόλοι της Γης αποτελούν στην ουσία μία παρά πολύ σημαντική περιοχή που επηρεάζει την αλλαγή της θερμοκρασίας σε ολόκληρο τον πλανήτη», προσθέτει.

Με σαφή προσανατολισμό στη ναυτική έρευνα αλλά και την εκπαιδευτική διάσταση ενός τέτοιου εγχειρήματος, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και η BlueCycle συμμετέχουν ενεργά και υποστηρίζουν την ελληνική αποστολή. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σουζάνα Λασκαρίδη, ιδρύτρια και διευθύντρια του BlueCycle, «στόχος είναι να δούμε πώς μπορεί να ολοκληρωθεί ένα ταξίδι στην Αρκτική που θα έχει κι έναν επιστημονικό χαρακτήρα, με την ανάλυση που θα γίνει μετά, αλλά και φυσικά έναν χαρακτήρα καταγραφής και περιγραφής, που θα μπορούμε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε ώστε να βγει ένα ντοκιμαντέρ, να βγει υλικό που θα χρησιμοποιηθεί από το Ίδρυμα για να κάνουμε κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα».