Σε εξέλιξη η δημιουργία των γλυπτών στο Νευροκόπι

Παρά την αλλαγή του καιρού, συνεχίζονται κανονικά οι δράσεις του 1ου Συμποσίου Μαρμάρου στο Νευροκόπι και το Σαββατοκύριακο ενδείκνυται για μία εκδρομή-επίσκεψη στον χώρο των δημιουργών που βεβαίως είναι επισκέψιμος καθ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Οι 6 καλλιτέχνες –γλύπτες διεθνούς αναγνώρισης με πολλές συμμετοχές σε διεθνή συμπόσια γλυπτικής φιλοτεχνούν τα έργα που επέλεξαν να δημιουργήσουν, δίνοντας μέσα από τις «πτυχές» του μαρμάρου το μήνυμα ότι ο πολιτισμός δεν γνωρίζει σύνορα.

Στο φετεινό 1ο Marble Peak παίρνουν μέρος οι: Ciprian Hopirtean από την Ρουμανία, Giorgie Cpajak από την Σερβία, Kamen Taney από την Βουλγαρία, Nilhan Sesalan από την Τουρκία, Victar Kopach από την Λευκορωσία και ο Οδυσσέας Τοσουνίδης που ζει και εργάζεται στην Προσοτσάνη, είναι μέλος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών, του Συλλόγου Εικαστικών καλλιτεχνών Β. Ελλάδος και του Επιμελητηρίου πλαστικών Τεχνών της Γεωργίας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων είναι προγραμματισμένη ομιλία πάνω στο Ελληνικό διακοσμητικό πέτρωμα του Δρ.Κωνσταντίνου Λασκαρίδη διευθυντή ΔΟΠΜΕ του Ε.Α.Γ.Μ.Ε αύριο Κυριακή 10 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Επαρχείου στις 12 το μεσημέρι.

Τόσο η πορεία της πανδημίας όσο και ο καιρός μπορεί να μην ήταν σύμμαχος του πρώτου εγχειρήματος του Δήμου Νευροκοπίου, ωστόσο η αρχή έγινε και η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι καλλιτέχνες είναι πολλά υποσχόμενοι γλύπτες,

Στα θετικά της δράσης – μέχρι στιγμής- είναι αυτή καθεαυτή η ιδέα της ανάδειξης και συνεισφοράς του μαρμάρου στον πολιτισμό, η επιλογή – πρόταση των 6 δημιουργών που έγινε από τον «Δραμινό» Οδυσσέα Τοσουνίδη καθώς και το θέμα που καλούνται να αποτυπώσουν οι γλύπτες.

Στα αρνητικά,  ήταν η φτωχή από κάθε άποψη τελετή έναρξης του Συμποσίου. Ούτε ο χώρος αλλά ούτε και οι μετρημένοι στα δάκτυλα παρόντες έδωσαν στην εκδήλωση την αξία και το βάρος ενός  γεγονότος, που στοχεύει στην ανάδειξη -εκτός των άλλων- της ίδιας της περιοχής.