“Οι θυσίες των προγόνων μας λαμπρή παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον-Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Δράμας για την 28η Οκτωβρίου.

Με την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, 80 χρόνια μετά, τιμάμε το ΟΧΙ της χώρας μας και κρατούμε ζωντανά στην μνήμη μας τη θυσία και τον αγώνα όλων των Ελλήνων που πρόσταξαν τα στήθη τους κατά την εισβολή της Ιταλίας του Μουσολίνι , με το έπος του ’40-41, αλλά και που αντιστάθηκαν στην μετέπειτα τριπλή κατοχή της πατρίδας μας (γερμανική, ιταλική, βουλγαρική).

Ένα μικρό έθνος έγραψε χρυσές σελίδες ηρωισμού και αυταπάρνησης απέναντι στις κατακτητικές ορδές των ισχυρών της εποχής, της Χιτλερικής Γερμανίας και των συμμάχων της.

Χάρη στους αγώνες και τις θυσίες του χθες, ζούμε σήμερα σε μία ελεύθερη, δημοκρατική, σύγχρονη Ελλάδα, πόλο σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Η φετινή επέτειος σε όλη την χώρα δεν εορτάζεται με την καθιερωμένη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση, παρά μόνο με εκδηλώσεις απόδοσης του ελάχιστου οφειλόμενου φόρου τιμής (δοξολογία, επετειακές ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων), λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως, απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940.

Οι σημερινές συνθήκες, με την απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού και την τρέχουσα υγειονομική κρίση, μας δείχνουν ότι ακόμα και σε περίοδο ειρήνης, η κανονικότητα δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη.

Επιπρόσθετα, η κρίση που βιώνουμε στα εξωτερικά μας θέματα, με την επιθετική και επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας , που έχει φτάσει στο σημείο ανοιχτής πλέον απειλής ή χρήσης βίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, έρχεται να μας θυμίσει ότι η εθνική κυριαρχία, αλλά και το αγαθό της ειρήνης, δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Είναι αξίες για τις οποίες ως κράτος, με συλλογική προσπάθεια, με εθνική ομοψυχία και αρραγής εθνική ενότητα, πρέπει να αγωνιζόμαστε καθημερινά.

Οι εθνικοί αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας αποτελούν λαμπρή παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Γεώργιος  Παπαδόπουλος

 

Χωρίς παρέλαση ο εορτασμός του ΄”ΟΧΙ”

Σημειώνεται ότι ο φετινός εορτασμός θα περιοριστεί στην επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων και την καθιερωμένη δοξολογία.

Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του, εντός του Ιερού Ναού κατά την Δοξολογία θα παραστούν από την πλευρά του πρωτοκόλλου μόνο οι εξής επίσημοι προσκεκλημένοι: ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, o Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ., οι Βουλευτές Ν.Δράμας, ο Δήμαρχος Δράμας, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Δράμας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δράμας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Δράμας, εκπρόσωπος Αποστράτων Αξιωματικών, ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών, εκπρόσωπος των Αντιστασιακών Οργανώσεων, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δράμας.