ΠΟΕ-ΟΤΑ: Όχι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία

Αντιδρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ στην επικείμενη αλλαγή του τρόπου εκλογής εκπροσώπων των υπαλλήλων στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια όπου η ψηφοφορία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι λεπτομέρειες ως προς τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τον τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και κάθε ειδικότερο τεχνικό ζήτημα. Με την ως άνω απόφαση δύναται να προβλέπεται η εφαρμογή της παρούσας και σε ήδη εκκρεμείς διαδικασίες».

 

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ισχυρίζεται ότι «με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, προετοιμάζει το έδαφος για την πραγματοποίηση των εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά και τα Πειθαρχικά Συμβούλια, μέσω συστημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε όλο το Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α., έχοντας προφανώς ως πρότυπο την απολύτως αποτυχημένη διαδικασία που υιοθέτησε στον χώρο της Εκπαίδευσης, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα της καθολικής σχεδόν αποχής εκ μέρους των εκλογέων και της μαζικής απόσυρσης των υποψηφιοτήτων. Λησμονεί ωστόσο ο κύριος Θεοδωρικάκος, που θα κληθεί να εκδώσει την σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση, ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν διασφαλίζει την καθολική συμμετοχή και φαλκιδεύει την δημοκρατική έκφραση των εργαζομένων κατά την επιλογή των εκπροσώπων τους, ενώ το «Σύστημα ΖΕΥΣ» κάθε άλλο παρά ασφαλές και στεγανό μπορεί να χαρακτηριστεί. Για τους λόγους αυτούς, κάθε προσπάθεια εφαρμογής του εν λόγω μοντέλου θα μας βρει καθολικά αντίθετους, έτοιμους να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο, μαζικά και οργανωμένα.

          Και επειδή τελικώς κάτω από το πέπλο της πανδημίας επιχειρείται να δρομολογηθούν κάθε λογής πάγιες καταστάσεις, που θίγουν τους εργαζόμενους και τα δημοκρατικά δικαιώματα τους, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. υπενθυμίζει στην κυβέρνηση, ότι εάν οι συνέπειες του COVID 19 είναι η πραγματική «αγωνία» τους, αρκεί να δοθεί παράταση της θητείας των ήδη εκλεγμένων αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά και τα Πειθαρχικά Συμβούλια μέχρι να καταστεί δυνατή η δια ζώσης διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. 

          Καλούμε την κυβέρνηση να διασφαλίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού και να απέχει από κάθε ενέργεια, που όχι μόνο δεν θα συμβάλλει στην ορθή εκπροσώπηση, αλλά και θα οδηγήσει σε απαξίωση τον κορυφαίο θεσμό εκπροσώπησης των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια. Κάθε άλλη επιλογή μας βρίσκει αντίθετους και θα αγωνιστούμε ανυποχώρητα απέναντι της.