Νέες ταυτότητες – Με ψηφιακή υπογραφή


Έως το τέλος του έτους αναμένεται να γίνει ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη, ενώ οι νέες ταυτότητες θα εκδοθούν το 2021.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, μεταξύ των μοντέλων που εξετάζονται είναι αυτό που ακολούθησε η Εσθονία «όπου οι ταυτότητες μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή». Μιλώντας στο ΣΚΑΙ είπε ότι «η κεντρική ιδέα είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου».

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο πολίτης θα μπορεί μέσω της νέας ταυτότητας να λαμβάνει μια εξουσιοδότηση ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να προσφύγει σε κάποιο ΚΕΠ. Ωστόσο διευκρίνισε ότι η υπηρεσία  θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.  Βασικό χαρακτηριστικό της νέας ταυτότητας θα είναι η ψηφιακή υπογραφή που θα αντικαθιστά την φυσική υπογραφή, η οποία ως γνωστό χρειάζεται την ταυτοποίηση κρατικού υπαλλήλου.