«Μετά βίας» η περιφέρεια ΑΜΘ στις πολιτιστικές διαδρομές του ΥΠ.ΠΟ

Το έργο των πολιτιστικών διαδρομών που συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις του ΥΠΠΟΑ προς το Ταμείο Ανάκαμψης, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Πρόκειται για πέντε εμβληματικές πολιτιστικές διαδρομές, με θεματικές αφηγήσεις που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Οι διαδρομές είναι:

«Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»

«Η πολιτιστική Εγνατία Οδός»

«Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες».

«Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή (2η χιλιετία π.Χ.)»

«Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία»

«Ο βασικός στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός με ισόρροπο τρόπο σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας», ανέφερε η κα Μενδώνη παρουσιάζοντας αναλυτικά τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο ποσό των 27εκ €.

Στην περιφέρεια ΑΜΘ που μετέχει μόνο στην δεύτερη διαδρομή αυτή της Πολιτιστικής Εγνατίας οδού περιλαμβάνεται ένα και μόνο έργο αυτό της Συντήρησης και αποκατάστασης περίκεντρου επισκοπικού ναού Μαξιμιανούπολης- Μοσυνούπολης στη Ροδόπη. Κανένα άλλο έργο από τα 33 συνολικά που προγραμματίζει το ΥΠΠΟ και η κα Μενδώνη και που αναμένεται να συμβασιοποιηθούν εντός του 2022, δεν αφορά την Περιφέρειά μας. Αντίθετα στις παραπάνω πέντε διαδρομές η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει 9 έργα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος 3 έργα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 2 έργα, η Περιφέρεια Ηπείρου 5 έργα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος 2 έργα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος 4 έργα και η Περιφέρεια Πελοποννήσου 7 έργα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από την πολιτιστική διαδρομή «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» έχουν εξαιρεθεί οι τρείς περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ που θα μπορούσαν να υπαχθούν σε αυτή, όπως η Σαμοθράκη, η Καβάλα και κυρίως οι Φίλιπποι που αποτέλεσαν έναν από τους βασικούς σταθμούς της περιοδείας του Αποστόλου Παύλου!

Γιατί η ΠΑΜΘ είναι τελευταία?

Η παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»,που καταγγέλει τον παραμερισμό της ΠΑΜΘ, ερμηνεύει την περιορισμένη συμμετοχή της Περιφέρειάς ως ακολούθως:

Α) Η πρώτη ερμηνεία θα μπορούσε να αφορά την αδιαφορία του συγκεκριμένου Υπουργείου (διαχρονικά και ειδικά) για την περιφέρειά μας και τα έργα Πολιτισμού. Σε συνδυασμό με την ανάγκη περικοπών που επέβαλε η ΕΕ στην συνολικότερη ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Β) Η δεύτερη ερμηνεία θα μπορούσε να αφορά την ανυπαρξία μελετών και προτάσεων για την έγκυρη υλοποίηση των έργων ανάδειξης του Πολιτισμού που θα πρέπει μάλιστα να συμβασιοποιηθούν μέσα στο επόμενο έτος.

Γ) Η τρίτη ερμηνεία θα μπορούσε να αφορά την δική μας αδράνεια, την αδράνεια της Περιφέρειάς μας σε όλα τα παραπάνω. Κι αυτή είναι η πιο αξιοκατάκριτη όλων