Μειωμένα ενοίκια κατά 40% ώς και τον Αύγουστο για την εστίαση

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Οπως προκύπτει από την απόφαση, η κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει τον κλάδο της εστίασης στις πληττόμενες επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να πληρώνουν μειωμένο ενοίκιο για ένα ακόμα δίμηνο, μετά σχετικό αίτημα το οποίο είχαν υποβάλει. Ωστόσο, απορρίφθηκε το αίτημα των εμπόρων (λιανεμπόριο), οι οποίοι επίσης είχαν ζητήσει την επέκταση του μέτρου.

Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος αναφέρει ότι «η κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι κλάδοι και επιχειρήσεις, καθώς και συνολικά της δυναμικής της οικονομίας. Οπως είχαμε προαναγγείλει, το μέτρο της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2020 θα ισχύσει για αυτές τις επιχειρήσεις, προσθέτοντας τον κλάδο της εστίασης. Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις όπου και όταν χρειάζεται, με σκοπό να στηρίξουμε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους».

Η εξαίρεση του λιανικού εμπορίου από τη μείωση των καταβαλλόμενων ενοικίων κατά 40% προκάλεσε την αντίδραση ΕΣΕΕ, που αναφέρει ότι «η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μη συμπεριλάβει και το λιανικό εμπόριο, όπως έπραξε για την εστίαση, στην επέκταση της μείωσης ενοικίου 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αποτέλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη για τον εμπορικό κόσμο της χώρας», όπως δηλώνει ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ.

«Εφόσον η παράταση αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή αυτή η εξαίρεση του ελληνικού εμπορίου από μια ρύθμιση-ανάσα, σε μια περίοδο κατά την οποία ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων έχει υποστεί κατακρήμνιση. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι κλάδοι του τουρισμού, της εστίασης και του εμπορίου είναι πλήρως διασυνδεδεμένοι και υφίστανται εξίσου σημαντικές πιέσεις από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα. Μάλιστα, το ζήτημα της μείωσης ή της επιδότησης των εμπορικών μισθώσεων έχει τεθεί επανειλημμένως από την ΕΣΕΕ στον διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών ως ένα από τα πλέον επείγοντα αιτήματα του κλάδου. Για λόγους ίσης μεταχείρισης του ελληνικού εμπορίου και προστασίας των χιλιάδων θέσεων εργασίας σε αυτό, είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα την απόφασή της, εντάσσοντας και τις εμπορικές επιχειρήσεις στο εν λόγω μέτρο».

katimerini.gr