Ξεκινάει αύριο Παρασκευή το τριήμερο Φεστιβάλ Γαστρονομίας στην Δράμα με στόχο την δημιουργία της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας -της γης του Διονύσου-
Η αυλαία ανοίγει στο Ξενοδοχείο Κούρος σε κλειστό δείπνο όπου οι προσκεκλημένοι (δημοσιογράφοι γαστρονομικών εντύπων, δημοσιογράφοι πολιτικών εφημερίδων, επιχειρηματίες, πολιτικοί κ.α.) μέσω ενός «Διονυσιακού Menu» , θα γευτούν δημιουργίες του γνωστού σέφ Τζόναθαν Χάναντ και τα κρασιά των τοπικών οινοποιείων .
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση, για το όραμα της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας του Νομού Δράμας, τη δημιουργία ενός Menu από προϊόντα που παράγονται στην “Γη του Διονύσου”, το οποίο θα επανακαθορίσει τη θέση της Δράμας στο γαστρονομικό χάρτη ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη και τέλος τους μελλοντικούς στόχους της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Άγγελος Καλίας πρόεδρος Ξενοδόχων Δράμας
“Έπειτα από πολυετή προετοιμασία του project, ανάδειξης της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής της Δράμας και με όραμα να δοθεί προστιθέμενη αξία τόσο στα ίδια τα προϊόντα όσο και στον ρόλο τους ως μέρος της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής, ξεκινήσαμε μαζί με ντόπιους παραγωγούς, εταίρους του σχήματος, την LAPTI IKE, τους κληρονόμους Παπαδόπουλου και την Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας, να επενδύσουμε στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Δράμας μέσα από βιωματικές εμπειρίες.
Το εγχείρημά μας αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία που στη πορεία αγκαλιάστηκε θερμά από πολλούς παραγωγούς της περιοχής καθώς και φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, ΕΟΤ (Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού), τον ΕΟΑΝ (Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης) και το Επιμελητήριο Δράμας.
Στο πλαίσιο της επικοινωνίας του project προς το κοινό, δρομολογήσαμε το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας – Έκθεση τοπικών προϊόντων “Γη του Διονύσου”, μέσα από το οποίο επιθυμούμε να αναδείξουμε τον χαρακτήρα της τοπικής κουζίνας, δίνοντας μια σύγχρονη χροιά στην γαστρονομία της Δράμας.”
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα μπροστά από τις αποθήκες του ΟΣΕ.
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων :
Σάββατο 24-9-2022
Ώρα 12:00 Το διήμερο γαστρονομικό ταξίδι ξεκινά με καλωσόρισμα από τους διοργανωτές.
13:30 Παρουσίαση του προγράμματος και των μελλοντικών δράσεων – Παρουσίαση της Δράμας ως τουριστικό προορισμό – Α. Καλλίας
14:00 Παρουσίαση Σύνδεσης “Διονυσιακού Μενού” με τα τοπικά προϊόντα από τον σεφ – ΔΙΕΚ Δράμας 14:45 Παρουσίαση επισκέψεων σεφ σε παραγωγούς
15:30 Οπτικοακουστικό ταξίδι σε κάθε γωνιά του Νομού μας
16:00 Δημιουργία πλατό αλλαντικών και τυροκομικών και παρουσίαση οίνου από Μ. Σιδηροπούλου – Π. Μπέγκα
– Μενοίκιο Γ. Μενελεκλής
16:30 Ετοιμασία τοπικών γλυκισμάτων παρέα με τοπικούς παραγωγούς – Χαλβάς Ελευθερίου – ΣΙΜΟΣ Ζαχαροπλαστείο
17:30 Η παράδοση του Κεμπάπ στη Δράμα – Ν. Λατσίσταλης
18:30 Ο chef Τζόναθαν μαγειρεύει παραδοσιακά εδέσματα από χωριά του Νομού μας. – Ημερίδα με θέμα την τουριστική ανάπτυξη του Νομού Δράμας μέσω του «Διονυσιακού menu». Παρουσιάζοντας την σύνδεση του Θεού Διόνυσου με τον Νομό μας καθώς και τους τρόπους ανάδειξης του ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ομιλητές : Β. Πουλιούδη, Γ. Παπουτσής
19:30 20:30 Παρουσίαση “Διονυσιακού μενού”, από παραγωγούς της Δράμας σε συνδυασμό με Οίνο. (Αμαραντίδης , Μπέγγας , Γρηγοριάδης , Μαλέας , Αντωνιαδης, Πελέχρας , Καρκάλης, Μαρία Νέτσικα –
Χημικός-οινολόγος, δημοσιογράφος οίνου/συγγραφέας) 21:00 Wine party, συν μαγειρική
Κυριακή 25-9-2022
Ώρα 9:30 Πρωινό με τοπικά προϊόντα Δράμας – Ελληνικό Πρωινό
10:00 Παρουσίαση του μουσείου τρένων από το Σύλλογο «Ήφαιστος»
11:00 -13:00 Οι ρίζες μας είναι η ιστορία μας! Με χαρά θα υποδεχτούμε στη σκηνή γυναίκες από τους τοπικούς Συλλόγους “Ακρίτες Νέας Κρώμνης”, “Θρακική Εστία”, “Καρς” κ.α όπου θα μας μαγειρέψουν παραδοσιακές
συνταγές από τοπικά προϊόντα παρέα με τον σεφ.
12:00 Δημιουργική απασχόληση ανακύκλωσης για παιδιά
13:00 Παρουσίαση ιστορίας κρασιού από την Μαρία Σιδηροπούλου
13:45 – 14:30 Οπτικοακουστική παρουσίαση της Δράμας ως προορισμός τεσσάρων εποχών
15:15 Μείωση της σπατάλης προϊόντων και τροφίμων – βελτίωση του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διαχείρισης αποβλήτων
16:00 Παρουσίαση μενού τοπικών βιολογικών προϊόντων με παράλληλη ομιλία για την αξία της πρωτογενούς διατροφής
17:00 – 19:00 Live cooking – Οι Σεφ της Δράμας προτείνουν 19:00 Τελετή Λήξης
Μουσική παράσταση της σχολής “Modern Music Academy”