
Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ξεκίνησαν , οι συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ των στρατιωτικών εκπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας μετά από 10 μήνες συγκρούσεων στα περίχωρα της Τρίπολης.
Η αποκαλούμενη «Κοινή Λιβυκή Στρατιωτική Επιτροπή» περιλαμβάνει πέντε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και πέντε αξιωματικούς των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA).
Ο Χαφτάρ εξαπέλυσε επίθεση τον περασμένο Απρίλιο για να καταλάβει την Τρίπολη, όπου εδρεύει η GNA. Λόγω των μαχών έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι ενώ ξένες δυνάμεις αναμιγνύονται ολοένα και περισσότερο στη Λιβύη.
Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία ενώ η κυβέρνηση στηρίζεται από την Τουρκία. Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός καθυστέρησε να ορίσει εκπροσώπους για αυτές τις στρατιωτικές συνομιλίες και φαίνεται ότι πήρε την απόφαση να συμμετάσχει σε αυτές μόνο αφού η Τουρκία εφοδίασε την GNA με αντιαεροπορικά συστήματα, στερώντας από τον Χαφτάρ και τους υποστηρικτές του το πλεονέκτημα που είχαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Οι συνομιλίες της Γενεύης έχουν ως στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιτήρησης της εκεχειρίας.
cnn.gr
Τελευταία Άρθρα
- «Μην επιστρέψετε στο Ισραήλ πριν αγοράσετε σπίτι στην Ελλάδα»
- 6 εβδομάδες επαρκούν τα καύσιμα των αεροσκαφών στην Ευρώπη
- Παρουσίαση του βιβλίου του Σ.Πετρουλάκη “Καθαρμός”
- Δημιουργία λαχανόκηπου στον οικισμό Ρομά Τέρμα Φιλίππου
- Έγκριση χρηματοδότησης 775.000 ευρώ για τη δημιουργία Θεματικού Πάρκου Κοινωνικής Συνοχής στον Δήμο Δράμας
- Το ταφικό έθιμο των Ποντίων
- 1o Φεστιβάλ χορού ΑμΕΑ
- ΕΟΔΥ: Τοξικότητα και κίνδυνοι από το φυτό της πικροδάφνης
- ΗΠΑ και ΙΡΑΝ “έτοιμοι” για νέα συνάντηση
- Σε επιφυλακή οι Αρχές για μεγάλο όγκο υδάτων στον ποταμό Άρδα.








