Καβάλα: Διεθνής διαγωνισμός για την αποκατάσταση της πεσμένης γέφυρας

Ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά την κατάρρευση της γέφυρας  μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο Καβάλας αναρτήθηκε την Τρίτη (7.1) στη «Διαύγεια» η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Εγνατίας Οδού Α.Ε. για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού και την εκπόνηση των πρώτων απαραίτητων μελετών αποκατάστασής της. Ο  προϋπολογισμός των συγκεκριμένων μελετών ανέρχεται σε 212.587,76€ (πλέον ΦΠΑ) και θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός οκτώ μηνών από την υπογραφή ανάθεσης του έργου στον ανάδοχο.

Η γέφυρα, η οποία αποτελούσε μέρος του κεντρικού οδικού άξονα της ανατολικής πλευράς της πόλης, κατέρρευσε ξαφνικά τον περασμένο Νοέμβριο. Εκτοτε δεν έχει γίνει κανένα απολύτως έργο για την αποκατάσταση του προβλήματος και τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται καθημερινά χιλιάδες πολίτες, κυρίως όσοι διαμένουν στην ανατολική πλευρά της Καβάλας και όσοι εισέρχονται στην πόλη από τη Θράκη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά την οριστική του απόφαση, για συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ  με την Εγνατία Οδό ΑΕ για τις απαραίτητες ενέργειες στο σημείο όπου κατέρρευσε τμήμα της. Η σχετική ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πάρθηκε στις 18 Απριλίου και η προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2019

Είχε τρύπα από το 2016

Τμήμα της γέφυρας μήκους 10-15 μέτρων κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2018. Από την κατάρρευση εγκλωβίστηκαν δύο οχήματα, επιβάτες και οδηγοί των οποίων (3 άτομα) βγήκαν από αυτά χωρίς να πάθουν το παραμικρό.

Τόσο ο Δήμος Καβάλας όσο και η τοπική κοινωνία ζήτησαν στο παρελθόν τη βοήθεια του στρατού και την τοποθέτηση από τη ΜΟΜΑ μιας σιδερένιας γέφυρας τύπου Μπέιλι -όπως στα Χανιά-,  η οποία θα αντικαταστήσει την πεσμένη γέφυρα στην περιοχή του πρώην νοσοκομείου της Καβάλας, για να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό έμφραγμα. Ωστόσο, η λύση αυτή δεν προχώρησε.

Τον Αύγουστο του 2016 είχε διαπιστωθεί τρύπα στο οδόστρωμα, στο ίδιο σημείο της γέφυρας. Η βλάβη είχε αποκατασταθεί από τον Δήμο Καβάλας. Τότε είχε ελεγχθεί η γέφυρα από εκπροσώπους της Εγνατίας Οδού και αυτοί είχαν διαβεβαιώσει για τη στατική επάρκειά της.

ethnos.gr