ΦΤΜΜ Δράμας- Μενέλαος Καραμαγγιώλης: Μεγαλύτερη η αξία της συμμετοχής από τα βραβεία

Με την καθιερωμένη τελετή έναρξης άνοιξε χθες Κυριακή η αυλαία του 4ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας .

Παρών στην εκδήλωση -για τρίτη χρονιά- ήταν μεταξύ άλλων και ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στην πολυαναμενόμενη σχολή κινηματογράφου.

«Σε αυτά τα τρία χρόνια άλλαξαν πολλά. Αποχαιρετήσαμε τον Αντώνη Παπαδόπουλο, υποδεχτήκαμε τον Γιάννη Σακαρίδη, είδαμε νέα, καινοτόμα προγράμματα, ενώ η υβριδική μορφή του Φεστιβάλ πέρυσι, εν μέσω πανδημίας, όχι απλώς δεν το υποβάθμισε αλλά το ενδυνάμωσε».

«Εμείς», προσέθεσε, «πιστεύουμε πολύ σε αυτό το Φεστιβάλ, αλλά και στον ελληνικό κινηματογράφο –πρέπει να στηρίξουμε τις ελληνικές ταινίες. Και πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες χώρες που ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης πρόγραμμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ για το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Υπό σχεδιασμό είναι ένα νέο πρόγραμμα από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αλλά και μια σχολή κινηματογράφου, ένα αίτημα ετών, όχι θεωρητικής κατεύθυνσης, αλλά μια σχολή η οποία θα βγάζει επαγγελματίες του κινηματογράφου σε μια εποχή που η ανάγκη και η ζήτηση για έμπειρους επαγγελματίες ολοένα και αυξάνεται. Και αυτό το πρότζεκτ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Ως προς το Φεστιβάλ Δράμας «αυτό που συζητάμε με την τοπική κοινωνία είναι το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο “οικοσύστημα” όχι μόνο με εκπαιδευτικές δράσεις αλλά και με startups, γυρίσματα, επαγγελματίες και φυσικά το ίδιο το φεστιβάλ ως επίκεντρο όλων αυτών. Θα στηρίξουμε εμφατικά το Φεστιβάλ Δράμας, που είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη».

Κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργος Δεμερτζής, αφού ευχαρίστησε θερμά τους εργαζόμενους της διοργάνωσης, υπογράμμισε: «Η πανδημία μπορεί να κυριάρχησε στη ζωή μας, όμως η ζωή ξαναμπαίνει σιγά-σιγά στους κανονικούς της ρυθμούς, αφήνοντας πίσω της τον εφιάλτη που ζήσαμε. Μέσω μιας διαγωνιστικής διαδικασίας, και με διαφάνεια, γεννήθηκε η νέα οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ. Οι χώροι μας ανανεώθηκαν, δημιουργήθηκε μια νέα πλατφόρμα, ενώ το ΕΚΚ, ο ΕΚΟΜΕ, η RAYCAP, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Φεστιβάλ Animasyros και η ASIFA HELLAS προσφέρουν σημαντική βοήθεια στο θεσμό.

Η Βαρβάρα Δούκα, επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ, μίλησε για τις ανανεωμένες δράσεις του προγράμματος που πλέον απλώνεται όλον τον χρόνο, με στόχο τα ελληνικά σενάρια να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και να καλυφθούν εκπαιδευτικά κενά όπως είναι η υποκριτική μπροστά στην κάμερα, ενώ ο Σπύρος Σιάκας, επικεφαλής του προγράμματος ANIMATION, καθώς και ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος του Animasyros και μέλος της κριτικής επιτροπής του νέου τμήματος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αναβάθμιση του Animation στο φεστιβάλ. Ο Βασίλης Τερζόπουλος, υπεύθυνος προγράμματος του νέου προγράμματος Short and Green μίλησε για τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας και ευχήθηκε το νέο αυτό πρόγραμμα να βάλει ένα λιθαράκι στην αντιμετώπισή τους, ενώ ο επικεφαλής του Σπουδαστικού Προγράμματος Θανάσης Νεοφώτιστος αναφέρθηκε στον  τριπλασιασμό των αιτήσεων συμμετοχής σε σχέση με πέρυσι τονίζοντας πως «οι σπουδαστικές ταινίες θέλουν ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα»

Η τελετή έναρξης έκλεισε με την παρουσίαση των κριτικών επιτροπών του 44ου DISFF και με τον σκηνοθέτη Μενέλαο Καραμαγγιώλη, μέλος της κριτικής επιτροπής του Εθνικού Προγράμματος να δηλώνει: «Βλέπω μια δυναμική στο φεστιβάλ, με νέους ανθρώπους σε σημαντικά πόστα, που παλιότερα θα χρειάζονταν δεκαετίες για να αναλάβουν τέτοιες θέσεις. Ως προς τους σκηνοθέτες, πιο ουσιαστική και από τα βραβεία είναι η ίδια η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Δράμας…».