Έβρος: Αρχίζουν οι εργασίες επέκτασης της δομής μεταναστών στο Φυλάκιο

Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο δημιουργώντας σοβαρές αντιδράσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του evros24.gr. κάτοικοι του Έβρου συγκεντρώθηκαν έξω από το ΚΥΤ ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο, το πρωί της Πέμπτης 13/1/2022 όταν στο σημείο έφτασαν μηχανήματα και εργάτες της εταιρείας που ανέλαβε την υλοποίηση της επέκτασης.

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ΚΥΤ για να διαμαρτυρηθούν, εκεί βρέθηκε και ο πρόεδρος του Φυλακίου, Χρήστος Τυρμπάκης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Φοβούνται την αγανάκτηση του κόσμου. Θα είναι μια υπερδομή, μια περίφραξη με τρεις φράχτες με απόφαση μεταξύ τους έξι μέτρα. Τέτοια περίφραξη δεν έχουν ούτε τα σύνορα, ούτε το Άουσβιτς. Παραπέμπει σε μια τρίτη υπερδομή Δεν ξέρω τι κόσμο θα έχει μέσα. Αν αληθεύει αυτό που μας είχε πει ο Ν.Μηταράκης ότι θα έχει χιλιάδες λυπάμαι πάρα πολύ για την περιοχή εδώ πέρα.

Εντωμεταξύ 26 στρέμματα για να τοποθετηθούν κοντέινερ, θα αξιοποιηθούν τα 6 για εγκαταστάσεις. Τα 26 για ποιο λόγο;»

Αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων κατά της νέας υπερδομής φιλοξενίας αλλοδαπών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη κάνοντας χρήση της Αστυνομίας όπου αστυνομικοί της Ασφάλειας Ορεστιάδας, συνέλαβαν τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φυλακίου Χρήστο Τυρμπάκη.

Ο πρόεδρος πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία για να μην επιτρέψει να περάσουν οι μπουλντόζες και να ξεκινήσουν τα έργα.

Στο πλευρό του Χρήστου Τυρμπάκη και αδερφή του Κούλα Τυρμπάκη που κατέγραψε σε ζωντανή μετάδοση την σύλληψη του Προέδρου του Φυλακίου, ο οποίος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου σε άσχημη κατάσταση.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Έβρου και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜΘ Κώστας Βενετίδης, βρέθηκε αμέσως στο ΚΥΤ Φυλακίου, δίπλα στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φυλακίου Χρήστο Τυρμπάκη.

Ο κ.Βενετίδης μάλιστα καταδίκασε την έναρξη εργασιών εν κρυπτώ στο ΚΥΤ Φυλακίου χωρίς την σύμφωνη γνώση της τοπικής κοινωνίας, σχολιάζοντας:

“ΚΥΤ Φυλακίου. Έναρξη εργασιών για επέκταση εν κρυπτώ χωρίς την σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας.

Με επικεφαλή τον πρόεδρο της κοινότητας Φυλακίου Χρήστο Τυρμπάκη (εύχομαι να είναι καλά) η πρώτη αντίδραση.

Ελπίζω να επικρατήσει νηφαλιότητα , ψυχραιμία και κυρίως λογική από τους σχεδιαστές ,σε ένα θέμα καθαρά και πρωτίστως ΕΘΝΙΚΟ”.

H δημιουργία υπερδομής αλλοδαπών σε ένα σημείο καίριας σημασίας για την εθνική ασφάλεια είναι το λιγότερο ατόπημα για να μην το χαρακτηρίσουμε αλλιώς.

Δημιουργείται  μία μικρή πόλη

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, στον χώρο προβλέπεται να δημιουργηθεί νέα δομή δίπλα στο υφιστάμενο ΚΥΤ που θα αναπτυχθεί σε έκταση επιφάνειας περίπου 72.500 τ.μ. με συνολική δυναμικότητα 1.500 φιλοξενούμενους.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται η αναβάθμιση και δημιουργία 750 θέσεων γενικού πληθυσμού και 750 θέσεων σε Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης, περιλαμβανομένων των 250 θέσεων του υφιστάμενου ΠΡΟΚΕΚΑ. Κατά την ολοκλήρωση του έργου, η δομή θα ενοποιηθεί με την υφιστάμενη και θα αποτελούν μια ενιαία.

Ταυτόχρονα, στην έκταση θα δημιουργηθούν οικίσκοι διαμονής καθώς και χώροι εστίασης –ψυχαγωγίας, ιατρείων, καταστημάτων, σχολείων, πλυντηρίων –στεγνωτηρίων, πολυχώρων, γραφείων διοίκησης και γραφείων φρουράς.

Επίσης, προβλέπεται χώρος άθλησης και χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων όπου θα στεγάζονται τα γραφεία υπηρεσιών συντήρησης, τα γραφεία πυροσβεστικής υπηρεσίας και η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Στη δομή, η οποία θα έχει περιμετρική περίφραξη, θα κατασκευαστεί επίσης δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

Οι φορείς της περιοχής εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών σε μία ευαίσθητη γεωγραφικά περιοχή, δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.