Έτοιμο το ηλεκτρονικό “μάτι” της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο

Ένα νέο αυτοματοποιημένο κέντρο διαχείρισης καμερών στο Δίλοφ Έβρου καλύπτει πλέον… 47χιλιόμετρα των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ το υπόλοιπο μήκος θα καλυφθεί με την δημιουργία τριών ακόμη αντίστοιχων κέντρων. Πρόκειται για ένα ακόμη “υπερ-όπλο” της Ελληνκής Αστυνομίας μετά τα ηχοβολιστικά συστήματα, που κάνουν πιο αισθητή την ελληνική παρουσία αποτροπής στα σύνορα, δημιουργώντας ένα σύνθετο πλέγμα ασφαλείας, ανθρώπινου δυναμικού και σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Μετά το τοίχος… ήχου, οι ελληνικές Αρχές έχουν στην κατοχή τους και τοίχος από… μάτια, που βοηθά στην συντομότερη κίνηση των περιπολιών και περισσότερες αποτροπές μεταναστευτικών ροών. Από την αποτίμηση του περιστατικού της κρίσης που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και έληξε στις 27 Μαρτίου κρίθηκε αναγκαίο από την φυσική και πολιτική ηγεσία της αστυνομίας η δρομολόγηση δράσεων για την περαιτέρω ενίσχυση των συνόρων από την παράνομη μετανάστευση. Οι κύριες δράσεις είχαν σχέση με τους ανθρώπινους πόρους, είχαν να κάνουν με την χρήση της τεχνολογίας και με την κατασκευή περαιτέρω τεχνικών εμποδίων.

Ηλεκτρονικά “μάτια” νύχτα-μέρα

Το σύγχρονο αυτοματοποιημένο τηλεπικοινωνιακό κέντρο εγκαταστάθηκε τις τελευταίες ημέρες στο βορειότερο άκρο του Έβρου εκεί όπου ενώνονται τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας (τριεθνές), στην περιοχή του οικισμού Δίλοφου.

Μετά τον περασμένο Μάρτιο, και την εντατικοποίηση των ελέγχων και των περιπολιών, τα κυκλώματα είχαν επιλέξει να προωθούν τους τελευταίους μήνες μετανάστες από το βορειότερο άκρο του Έβρου.

Με την εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος πλέον που δίνει εικόνα και επικοινωνία στα πληρώματα που επιχειρούν στις δύσβατες αυτές περιοχές έχει σχεδόν μηδενιστεί η ροή από εκεί. Το αυτοματοποιημένο σύστημα προέκυψε μετά από ενέργειες του ΚΕ.ΜΕ.Α (Κέντρο Μελετών Ασφάλειας) και την προσφορά της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. προς το συγκεκριμένο ίδρυμα. Εγκαταστάθηκε με γρήγορες ενέργειες και αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα επιτήρησης πολλών χιλιομέτρων στο βορειότερο άκρο του Έβρου.

thetoc.gr