ΕΣΡ: Πάνε για συμφωνία με Κουτρομάνο και αύξηση αδειών

vouli-ers
Τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, που αποτελούσε επιλογή της ΝΔ πρότεινε για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Η πρώτη αντίδραση από τη ΝΔ δια στόματος του κοιβουλευτικού της εκπροσώπου Νίκου Δένδια, είναι θετική.

Για τη θέση του αντιπροέδρου ο κ.Βούτσης πρότεινε τον Ροδόλφο Μορώνη. Μέλη προτείνονται οι Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος. Βασίλης Κουφόπουλος, Γιώργος Σαριδάκης, Δήμητρα Παπαδοπούλη και Λίλιαν Μήτρου.

Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε και ειδική αναφορά στη δήλωση του Νίκου Παππά νωρίτερα σήμερα, που αφήνει ανοιχτό τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, σημείωσε ότι η ΝΔ επιδιώκει να προστατεύσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Υπενθυμίζεται, ότι σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ.Παππάς είχε πει: «Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση.

» Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής».
Ο κ.Δένδιας πάντως, σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προβλέπει περισσότερο στη δέσμευση Βούτση και όχι σε όσα είπε νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς: «Δεχόμαστε το δικό σας λόγο ως ισχυρότερο από το νόμο». Απαντώντας, ο κ.Βούτσης σημείωσε ότι ο αριθμός των αδειών ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και όχι προσωπική του κ.Παππά. «Για τον διευρυμένο αριθμό των αδειών θα υπάρξει διάλογος», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής. «Ζητάτε κ.Δένδια να ξεφύγουμε από τον περιοριστικό αριθμό, αυτό είναι θεμιτό». «Ελπίζουμε να μην είναι εικονικό αυτό κ.Βούτση και να μην πάμε από το 4 στο 5», απάντησε ο κ.Δένδιας από την πλευρά του και σημείωσε ότι η πρόταση του προέδρου της Βουλής είναι επαρκής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Μετά τη δήλωση, ανοίγει δρόμος συζήτησης». Ο κ.Δένδιας πρότεινε και ενδεχόμενη αναβολή για λόγους συννενόησης.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Χρ. Παππάς της ΧΑ που ανακοίνωσε ότι θα δηλώσουν «παρών».

Μαντάς: Η πρόταση ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της Ανεξάρτητης Αρχής

Από την πλευρά του ο Χρ. Μαντάς από τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η πρόταση του κ.Βούτση αν και δεν αναλύθηκε στο σύνολό της, ανταποκρίνεται και από την άποψη του κύρους και των δυνατοτήτων που πρέπει να έχουν τα μέλη του ΕΣΡ ανταποκρίνεται πλήρως ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή να επιτελέσει την αποστολή της και να λήξει η ανομία των 27 ετών στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».
Λαμπρούλης: Παρών από το ΚΚΕ
Τη θέση του κόμματός του εξέφρασε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι ψηφίζουν «παρών».

Ανδρέας Λοβέρδος
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού καυτηρίασε την τακτική της κυβέρνησης στους 14 μήνες που προηγήθηκαν, σημείωσε ότι «δώσαμε μάχη άμυνας, υπέρ του Συντάγματος». «Το ΣτΕ ξεκαθάρισε τα πράγματα. Ο κ.Παππάς, όμως, έχανε σε αξιοπιστία, βρέθηκε αγκαζέ με υποψήφιο καναλάρχη. Μετά την απόφαση του ΣτΕ που ήταν ήττα της κυβέρνησης και του υπουργού, δεν παραιτήθηκε. Δικαίωμά του. Αλλά και εμείς αναρωτιόμαστε τί σημαίνουν αυτά και η αναβάθμισή του. Πώς θα πετύχαινε τα 4 κανάλια; Όταν ο υπουργός δεν έχει αρμοδιότητα. Είπατε ότι ο υπουργός θα ασκούσε την αρμοδιότητα με σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Άλλα μας λέγατε εσείς κ.πρόεδρε και ο κ.Παππάς μας έλεγε άλλα. Ο υπουργός δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Ο κ.Παππάς έκανε μια ανακοίνωση. Δεν είπε σαφώς ότι το «4» δεν ισχύει, μπορεί αύριο να πει άλλα. Αυτός ο υπουργός, με αυτές τις εμμονές, μήπως προσπαθεί με την πρόταση των μελών, (σ. σ. για τη σύνθεση του ΕΣΡ) να του πουν πέντε μέλη από δω αυτό που θα θέλει;»
Ο κ.Λοβέρδος πρόσθεσε ότι είχε προταθεί ο κ.Σωτηρέλλης, που ωστόσο δεν μπορεί αφού παίρνει τη sabbatical εκπαιδευτική του άδεια. Πρόσθεσε δε, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ήθελε να είχε σκεφθεί τον κ.Κουτρομάνο. Η στάση μας δικαιώνεται στα πράγματα, σημείωσε ο κ.Λοβέρδος.

Ο Θανάσης Παφίλης
«Τα χουμε πει. Όταν υπάρχει σύμπτωση στρατηγικής, τότε υπάρχουν συναινέσεις. Η άποψή μας είναι σταθερή», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου
«Αν δεν γίνει και σήμερα ΕΣΡ , τότε θα ελευθερωθούν δυνάμεις και τα πράγματα θα γίνουν ανεξέλεγκτα. Εχουμε φτάσει σε οριακό σημείο, σημείωσε η κ.Τασία Χριστοδουλοπούλου. Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι το ΣτΕ προσπαθούσε να δώσει λύσεις διεξόδου, έκανε νομικές κατασκευές για να υπάρχει ΕΣΡ στην Ελλάδα και να μην υπάρχει αξιέξοδο. Ξεκίνησε με την παράταση της ξητείας των μελών, ώστε να μην καταπίπτουν οι αποφάσεις του. Το ΣτΕ είπε ότι η εύλογη παράταση δεν μπορεί να γίνει επ’ αόριστον. Η προσπάθεια ενός υπουργού να βάλει τάξη προκάλεσε υπέρμετρη αντίδραση από την αντιπολίτευση, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα κανάλια θα έπρεπε να τα πληρώνουμε, και όχι να πληρώνουν. Θα ήθελαν να υπάρχουν απεριόριστες άδειες, και κανένας έλεγχος. Θα ήθελα -βλέπω ότι έχετε κάνει κάθε προσπάθεια υποχώρησης από την πλευρά της κυβέρνησης – έδειξαν μικροψυχία: ποιόν συμφέρει το αρύθμιστο τοπίο; Πού υπάρχει αυτή η ζούγκλα, χωρίς ελεγκτικό μηχανισμό. Το Σύνταγμα λέει ότι η τηλεόραση τίθεται υπό τον έλεγχο του κράτους, όχι υπό την προστασία. Αυτή η ανατροπή είναι επικίνδυνη. Θα ήθελα να κλείσουμε σήμερα. Επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε ένα βήμα, αλλά ακούω τον κ.Λοβέρδο να ζητάει προθεσμίες».

Σπύρος Λυκούδης: Προτείνουμε τον Μιχάλη Σταθόπουλο ως επικεφαλής του ΕΣΡ

«Αυτή την ώρα με μια απόλυτη ευθύνη και σχετική διάθεση συνεννόησης πρέπει να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα. είπε ο κ.Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, σημειώνοντας ότι το θέμα έχει κουράσει. «Σήμερα θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε συνεπείς στην υποχρεώσή μας να ανταποκριθούμε στις συνταγματικές επιταγές. Υπερασπιζόμαστε το καθαρό τηλεοπτικό τοπίο. Σήμερα διαμορφώνεται ένα πεδίο συναίνεσης. Η τοποθέτηση της ΝΔ είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και διαμορφώνει το πλαίσιο της ευρύτερης συναίνεσης. Περάσαμε μια περίοδο που όλοι αισθανόμαστε ότι πρέπει να κουμπωνομαστε και λίγο σε ό,τι ακούμε». Ο κ.Λυκούδης πάντως,

Η έναρξη της διαδικασίας

Με ανακεφαλαίωση των όσων έχουν προηγηθεί στις διασκέψεις των προέδρων της Βουλής στην προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ ξεκίνησε την ομιλία του στην έκτη διάσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ο κ.Βούτσης έκανε εξαρχής ειδική αναφορά -χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά- στον κ.Κουτρομάνο που αποτελεί πρόταση της ΝΔ, αλλά και στον κ.Βασίλη Μουλόπουλο, λέγοντας ότι έχει πλέον διαμορφωθεί μία πρόταση που κατατίθεται, στη διάσκεψη των προέδρων, σημειώνοντας ότι από την πλευρά του, προσήλθε με διάθεση «να είναι η σημερινή η τελευταία διάσκεψη» και να προχωρήσει η συγκρότηση του νέου ΕΣΡ, ώστε πολύ γρήγορα να προχωρήσει και η διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Ο κ.Βούτσης, σημείωσε ότι το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού.

Νίκος Βούτσης:

Και στο ζήτημα του αριθμού των αδειών καναλιών όπως και για το ζήτημα του τιμήματος δεν θα αρκούσε – όπως έλεγε ο νόμος – η έκφραση γνώμης αλλά μπήκε σαφώς ότι πρέπει να είναι σύμφωνη η γνώμη του ΕΣΡ.

Κάπως έτσι η Ολομέλεια βοήθησε – διευκρίνισε ζητήματα σοβαρά.

Αμέσως μετά υπήρξαν δημόσιες προτάσεις από τις ηγεσίες κομμάτων αντιπολίτευσης για την θέση του προέδρου ΕΣΡ.

Ονόματα πολύ σοβαράμ προσωπικότητες δημόσιας ζωής με εμπειρίες αι κύρος.

Από την πλευρά της ΝΔ αυτό το διάστημα υπήρξαν – αναφέρομαι στην ΝΔ γιατί ήταν η μόνη που δεν συναίνεσε στην προηγούμενη Διάσκεψη – τέθηκαν και δημόσια ορισμένα επιπλέον ζητήματα πέραν όσων διευκρινίστηκαν στην Ολομέλεια με τις τροπολογίες.

Θα μείνω σε δύο απ αυτά:

– Ζητήθηκε ισχυρή δέσμευση ως προς το θέμα ότι ο αριθμός των αδειών δεν είναι κάτι που θα κλείσει σε τελευταία ανάλυση με απόφαση του υπουργού Επικρατείας ανεξάρτητα των απόψεων του ΕΣΡ αλλά θα υπάρχει ευέλικτη και ανοικτή αντίληψη και άποψη δηλαδή και για πιθανολογούμενη αύξηση του αριθμού των καναλιών.

– Επίσης πέραν της δημόσιας πρότασης του προσώπου του προέδρου του κ Κουτρομάνου ετέθη και ένα πιο ιδιαίτερο θέμα σε σχέση με την ιδιαίτερη πολιτική υπόσταση που είχε ένας εκ των προταθέντων για τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο που κατά τα άλλα υπάρχει εκπεφρασμένη άποψη για το κύρος του.

Όλα τα παραπάνω καθώς και άλλα που τέθηκαν ελήφθησαν υπόψη και έχει διαμορφωθεί μια πρόταση που κατατίθεται σήμερα στην Διάσκεψη με την διάθεση εκ μέρους μου να είναι η τελευταία Διάσκεψη που θα ασχοληθεί με το θέμα να λήξουμε σήμερα και να υπάρξει νέο ΕΣΡ που θα προικοδοτηθεί από κάθε άποψη για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον πολύμορφο ρόλο του

Για το θέμα αριθμού αδειών υπήρξε προ δίωρου δήλωση του αρμοδίου υπουργού για τα ΜΜΕ και την ψηφιακή πολιτική με βάση την οποία επισημαίνει ότι το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για διεξαγωγή διαγωνισμού και πως ο αριθμός θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης πολιτικών κομμάτων και ΕΣΡ. Με αυτή την εισαγωγική τοποθέτηση στην οποία προσπάθησα στο σύνολο των θεμάτων να ισχυριστώ ότι είμαστε ώριμοι καθώς έχουν απαντηθεί σε υψηλό βαθμό σειρά ζητημάτων και πρέπει να περάσουμε στην διαδικασία συγκρότησης ΕΣΡ.

Υπάρχει μια πρόταση και για την θέση του Προέδρου προτείνουμε Αθανάσιο Κουτρομάνο και αντιπρόεδρο Ροδόλφο Μορώνη.

Από εκεί και πέρα υπάρχει και το σύνολο της πρότασης

ΔΕΝΔΙΑΣ: πράγματι όλη η διαδικασία υπήρξε μακροχρόνια. Καταλύτης υπήρξε η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νομοθετικού πλαισίου.

Η δίκη μας από την αρχή θέση ήταν υπέρ της εκμετάλλευσης του συνόλου του φάσματος. Όχι μόνο για τεχνικούς ή οικονομικούς όρους αλλά γιατί εξυπηρετεί μέγιστα την υποχρέωση ενημέρωσης των πολιτών. Αυτό υπήρξε για εμάς η κύρια κατευθυντήρια γραμμή και σε ατό έχουμε δικαιωθεί. Καλωσορίζω την σημερινή δήλωση του κ. Παππά. Αντιλαμβάνομαι από την δήλωσή του και ερμηνεύοντάς την καταλήγω ότι ο υπουργός καταλήγει σε ένα πλαίσιο σκέψης που είναι ορθότερο από το αρχικό περι 4 καναλιών. Ωστόσο παρότι έχετε και εσείς τοποθετηθεί θετικά επι του ζητήματος αυτού εμείς ως κόμμα έχουμε αποτιμήσει θετικά την δική σας συμβολή στην προσπάθεια επίτευξης λύσης. Ακριβώς λόγο του κύρους που έχετε η ΝΔ θέλει και την δική σας θέση επι του ζητήματος αυτού (σ.σ. αριθμού καναλιών). Για εμάς η δική σας ρητή τοποθέτηση είναι Λυδία λίθος για την κατάληψη ενός συμπεράσματος από την δική μας πλευρά. Θα θέλαμε η τοποθέτησή σας να περιλαμβάνει το ζήτημα της αύξησης των καναλιών. Για εμάς είναι κορυφαίο ζήτημα αυτό γι αυτό και εκλαμβάνουμε την δική σας τοποθέτηση επαρκή μιας και εκφράζεται από τον εκπρόσωπο του 3ου πολιτειακού αξιώματος

ΒΟΥΤΣΗΣ: αν για να προχωρήσετε θέλετε την δική μου τοποθέτηση σας επαναλαμβάνω όσα είπα και στην Ολομέλεια. Εκεί είπα ότι για χάριν της συζήτησης η δική μου γνώμη λόγω διαφημιστικής πίτας η δική μου άποψη είναι 4. Όμως είναι σαφές ότι εφόσον το φάσμα δίνει 10-12-16 δυνατότητες είναι απολύτως θεμιτό στην απόφαση που θα πάρει το ΕΣΡ – θα έχει το βασικό λόγο– μπορούν να υπάρξουν περισσότερες από 4. Μέσα στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι να είναι αυτός ο αριθμός κατατι αυξημένο. Μετά από όσα είπε και ο αρμόδιος υπουργός νομίζω ότι είναι ξεκαθαρισμένο.

ΔΕΝΔΙΑΣ: εμείς προσβλέπουμε στην δική σας καθαρή θέση και λιγότερο στην δήλωση του αρμόδιου υπουργού γιατί ο κ. Παππάς σε όλη την προηγούμενη περίοδο δεν έπαιξε πάντα τον εποικοδομητικό ρόλο. Παράκληση: η δική σας τοποθέτηση να είναι ξεκάθαρη για να μπορέσουμε να βασιστούμε πάνω της. Στην πραγματικότητα τον δικό σας λόγο τον δεχόμαστε ως ισχυρότερο από τον ψηφισμένο νόμο

ΒΟΥΤΣΗΣ: να σας πω ότι ο συγκεκριμένος αριθμός καναλιών ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική του υπουργού. Ως τέτοια ψηφίστηκε στην Βουλή και την έχουμε «χρεωθεί» ιστορικά με όσα στοιχεία την χαρακτηρίζουν. Εκεί υπάρχει τελεία. Από εκεί και πέρα είναι σαφής η δέσμευσή μας ότι είναι προφανές ότι και το ΕΣΡ θα κινηθεί σε αντίληψη – διερεύνηση με ανοικτό τον ορίζοντα σε αυξημένο αριθμό για τον οποίο βεβαίως θα υπάρξει διάλογος και στο ΕΣΡ και στην διαβούλευση των δημοσιολογούντων από την πλευρά μας.

Αν το ΕΣΡ αρχίζει να λεει ότι μπορούν να είναι 10 ή 16 με αυτά τα χαρακτηριστικά θα πώ ότι είναι λαθος. Αν καταλαβαίνω σωστα όμως εσείς ζητάτε δήλωση να ξεφύγουμε από τον περιορισμένο αριθμό που όρισε η Βουλή

ΔΕΝΔΙΑΣ: εκτιμώ ότι η δήλωσή σας δεν είναι για εικονική αύξηση και από τα 4 να πάμε στα 5. Η ΝΔ δεν απαιτεί την περαιτέρω συζήτηση.

Μετά την δήλωσή σας ανοίγει δρόμος συνεννόησης. Αν εσείς κρίνεται ότι θέλετε να συνεννοηθούμε τώρα μπορούμε να το κάνουμε. Δεν μας ενοχλεί όμως η αναβολή.

protothema.gr

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive