Εκστρατεία κατά του καπνίσματος για μαθητές

3 φορείς η Αντιπεριφέρεια, ο Σύλλογος Ιατρών Δράμας και η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Δράμας ανέλαβαν για τους μαθητές πρωτοβουλία  ώστε αυτοί σταματήσουν το κάπνισμα. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά αύξησης του καπνίσματος σε μαθητές και μαθήτριες.

Ο θεματικού αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και συμβούλου Δράμας Αλέξανδρου Παναγιωτίδη είπe:«Εκτός από το τσιγάρο, υπάρχει πλέον το ηλεκτρονικό τσιγάρο, η αγορά κάνναβης. Είναι καιρός να προστατεύσουμε αυτά τα παιδιά και να τα ενημερώσουμε για τις συνέπειες του τσιγάρου. Στη Δράμα τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά με καρκίνο του πνεύμονα από το κάπνισμα. Όπως έχουν καταγραφεί και άλλες ασθένειες, όπως άσθμα, βρογχίτιδες κλπ. Σκοπός της Περιφέρειας είναι να καταλάβουν όλα τα παιδιά ότι δεν πρέπει να καπνίζουν. Οι λόγοι αφορούν κατά 90% θέματα υγείας αλλά υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι. Σαν χώρα θα πρέπει να ακολουθήσουμε ότι κάνει όλη η Ευρώπη. Να σταματήσουν το κάπνισμα τα παιδιά και να στραφούν σε άλλες ευχάριστες και δημιουργικές συνήθειες, όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός κλπ. Για το σκοπό αυτό συνεργαζόμαστε με τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δράμας, με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και με το εργαστήριο του Καπνολογικού Ινστιτούτου».

«Σκοπός της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι να στηρίζει αυτά τα παιδιά, γιατί είναι πραγματικά δύσκολο να κόψει ένας άνθρωπος το τσιγάρο. Θέλει υπομονή, θέλει βοήθεια, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι θα μας στηρίξει σ’ αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος, όπως και το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος στο Κέντρο Υγείας Δράμας, όπου υπεύθυνος είναι ο Καρδιολόγος κ. Μπουγάς και νομίζω ότι θα βοηθούν έτσι πολλά παιδιά να σταματήσουν να καπνίζουν».

O κ Κόλτσης σημείωσε πως «η αμέριστη υποστήριξη και ενεργή συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Αντιπεριφέρειας Δράμας, με στόχο τον περιορισμό της επιβλαβούς συνήθειας του καπνίσματος στα σχολεία μας, αποτελεί μια αταλάντευτη δέσμευση, αν επιθυμούμε ένα μέλλον γεμάτο υγεία, και αισιόδοξη προοπτική. Η καπνιστική συνήθεια εκ μέρους των νέων μας, δεν αποτελεί μόνο μία υγειονομική βόμβα που απεργάζεται την ισόρροπη ανάπτυξη του οργανισμού, αλλά συνιστά και έναν επιβαρυντικό παράγοντα που επηρεάζει τη μαθητική τους ικανότητα, την αυτοεκτίμηση και την κοινωνική τους ανάπτυξη»

Η πρόεδρος των ιατρών Όλγα Βασιλείου σημείωσε «Στόχος μας είναι η πρόληψη όπως και η ευαισθητοποίηση των μαθητών για την υγεία των πνευμόνων και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Απευθυνόμαστε στους εφήβους και στους νέους και οφείλουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, θα πραγματοποιήσουν, ομιλίες για το κάπνισμα, παρουσία μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να μεταφέρουν τη γνώση και να εκπαιδεύσουν τους νέους σε μια ζωή χωρίς κάπνισμα. Στην Ελλάδα το 1/5 του συνόλου των θανάτων σχετίζεται με το κάπνισμα. Η νέα γενιά πρέπει να διεκδικήσει ένα μέλλον με υγεία και μακριά από το κάπνισμα…»