Εκκαθάριση ΔΕΚΠΟΤΑ – Το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο – Απόδοση ευθυνών σε όσους διοίκησαν

Λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ ζήτησαν σήμερα και επισήμως  οι τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας. Με σχετικό τους αίτημα προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου -που έγινε αποδεκτό – 18 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αιτήθηκαν την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου το σώμα να λάβει απόφαση.

Την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού (ΔΕΚΠΟΤΑ) του Δήμου Δράμας περιέγραψαν σε συνέντευξη τύπου οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στοιχειοθετώντας το αίτημα για την αναγκαιότητα λύσης και εκκαθάρισης της επιχείρησης.

Οι κύριοι Χαρακίδης , Τσιαμπούσης και Ηλιόπουλος, έχοντας κοινή γραμμή και θέσεις στο συγκεκριμένο θέμα, ζήτησαν και πέτυχαν την σύγκληση του σώματος για την ερχόμενη Τετάρτη, προσδοκώντας και την συναίνεση της συμπολίτευσης, ώστε το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ να γίνει ανεμπόδιστα και χωρίς προβλήματα.

– Την κοινή συνέντευξη άνοιξε ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» Κυριάκος Χαρακίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα της επιχείρησης ( έλλειψη προσωπικού, έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού, οικονομικά κ.α) λέγοντας «πριν εκραγεί η βόμβα της ΔΕΚΠΟΤΑ με τα συσσωρευμένα προβλήματα,  τις οφειλές σε προμηθευτές και ίσως ασφαλιστικούς οργανισμούς, να προλάβουμε αυτό που βλέπουμε να έρχεται».

Αναφορικά με το μέλλον των εργαζομένων τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κάποια επίπτωση καθώς όλες οι υποχρεώσεις της επιχείρησης περνούν στον Δήμο, που σημαίνει ότι η εργασιακή τους σχέση θα συνεχιστεί με τον Δήμο. Το ίδιο ισχύει και με αυτούς στους οποίους η επιχείρηση χρωστά. Σε ότι αφορά την Ονειρούπολη είπε, ότι και αυτήν θα την αναλάβει ο Δήμος και θύμισε:  «όταν ανέλαβε την Δημοτική Αρχή η «Πόλη και Ζωή», δεν εγκρίθηκε το πρόγραμμα δράσης της ΔΕΚΠΟΤΑ και την διοργάνωση ανέλαβε ο Δήμος με μεγάλη μάλιστα επιτυχία. Είχαμε ξεκινήσει τις δωρεάν υπηρεσίες, τα παιχνίδια και δράσεις που άλλαξαν την μορφή της Ονειρούπολης». ”

Και οι τρεις ομιλητές επεσήμαναν την σπουδαιότητα της κοινής τους προσπάθειας, που βέβαια αποβαίνει προς όφελος των Δραμινών Δημοτών.

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε: «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για τον Δήμο Δράμας και χαίρομαι, γιατί υπάρχει πλειοψηφία στο Δ.Σ με την αλλαγή στάσης που είχαμε το σύνολο των αντιπολιτεύσεων για το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ. Και το «project Δράμα 2020» και η «Πόλη και Ζωή» και η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» είναι σύμφωνοι με το κλείσιμο της Επιχείρησης και θα ήταν ευχής έργο να έχουμε σύμφωνο και τον κ. Μαμσάκο».

Τα προβλήματα της ΔΕΚΠΟΤΑ είναι διαχρονικά (έλλειψη διαφάνειας, πελατειακές σχέσεις κ.α) τόνισε ο κ. Τσιαμπούσης σημειώνοντας ότι το τελευταίο 5μηνο η κατάσταση χειροτέρεψε. Κατηγόρησε το Διοικητικό Συμβούλιο και τον πρόεδρο, ότι μεταξύ άλλων συγκαλούν εκτάκτως συνεδριάσεις, οι οποίες γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην παραβρίσκονται μέλη της Αντιπολίτευσης και να λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις απουσία των. «Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε όσους διοίκησαν την επιχείρηση».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» Σ. Ηλιόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς «δικαιωθήκαμε γιατί το 2014 καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ» …«Έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια και ειδικά τον Απρίλιο του 2019 μετά το πόρισμα των ορκωτών λογιστών ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ ήταν ένα πλυντήριο χρημάτων, ένα πλυντήριο πελατειακών σχέσεων. Υπάρχουν χρήματα που δεν μπορεί  να αποδειχθεί που βρίσκονται και χρήματα που δόθηκαν χωρίς αποφάσεις του Δ.Σ.» … «Με την εκκαθάριση το μαχαίρι πρέπει να φθάσει στο κόκκαλο και να αποδοθούν οι ευθύνες. Καλούμε την Δημοτική Αρχή να συναινέσει στην λύση και εκκαθάριση για να κοιτάμε τους Δραμινούς στα μάτια». “Και κακοδιαχείρηση να μην υπήρχε, μόνο το πολιτικό να υπήρχε πρέπει να το καταδικάσουμε” …” Αν όμως αποδειχτεί ότι υπάρχει και ποινικό εδώ είμαστε… και εφόσον μια προηγούμενη δημοτική αρχή (Πόλη + Ζωή) είναι εδώ… που ήταν δημοτική τρία χρόνια λειτούργησαν την ΔΕΚΠΟΤΑ είναι εδώ και θέλουμε να την καταργήσουμε, για μένα τους τιμά αυτό”.

Το θέμα της λύσης της ΔΕΚΠΟΤΑ απασχόλησε επί μακρόν τις αντιπολιτεύσεις, καθώς η ενέργεια αυτή για τα ΝΠΔΔ απαιτούσε την σύμφωνη γνώμη των 2/3 του σώματος. Ωστόσο η προσεκτική ανάγνωση ενός συμβούλου (ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και απαιτείται απλώς πλειοψηφία), άναψε το πράσινο φως για τα περαιτέρω.

 

Πάντως ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ Λευτέρης Καλλινικίδης είχε χαρακτηρίσει πολιτικό εγκληματία όποιον θα ψηφίσει να κλείσει η ΔΕΚΠΟΤΑ σε απόσπασμα από την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ και αναφέρεται στην εφημερίδα «εργασία-συν» τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Ποιος είναι αυτός ο πολιτικός εγκληματίας ο οποίος δεν θα στιγματιστεί που θα ψηφίσει να κλείσει μία εστία πολιτισμού;»

Στην ίδια συνέντευξη τύπου απαξίωσε την συνεργασία και σύμπλευση των αντιπολιτεύσεων λέγοντας, ότι είναι σχέση παρά φύσιν.

«άρχισε να γίνεται μια πολύ έντονη συζήτηση από τις αντιπολιτεύσεις, από αυτή την παρά φύσιν συνεργασία που βλέπουμε να γίνεται από αντιπολιτευόμενες παρατάξεις».

Πάντως η προσεχής συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη  22 Ιανουαρίου στις 18.00, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με την στάση που θα κρατήσει η Δημοτική Αρχή.

dramini.gr