Ε.Κ Δράμας-ΣΑΦ: Εκπαιδευτικό εργαστήρι “EoWRA “ στην Αδριανή Δράμας

Στην Αδριανή του Δήμου Παρανεστίου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Μαΐου 2024, το δεύτερο κατά σειρά εκπαιδευτικό Εργαστήριο στο πλαίσιο του προγράμματος «EoWRA- Empowering of Woman’s in Remote Areas».
Με την βοήθεια και συνεργασία του Δήμου Παρανεστίου, το εργαστήριο βρήκε μεγάλη απήχηση με την συμμετοχή τριάντα τεσσάρων γυναικών. Την ενημέρωση πραγματοποίησε η Κοσμήτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Σεβαστή Χατζηφωτίου, ενώ στο τέλος η κ. Χατζηφωτίου δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από τις συμμετέχουσες. Μετά την επιτυχία των δύο πρώτων Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων, η Ένωση Κυριών Δράμας-ΣΑΦ εντατικοποιεί τις δράσεις της για την προαγωγή της ισότητας και ανακοινώνει την πραγματοποίηση δυο ακόμα εργαστηρίων στους Δήμους Δοξάτου και Παρανεστίου και ταυτόχρονα προετοιμάζει τις παρεμβάσεις της στους Δήμους Νευροκοπίου και Προσοτσάνης μέσα στους επόμενους μήνες.
Στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας μέσω της εκπαίδευσης, η δημιουργία ενός κανονισμού Προστασίας του Παιδιού, καθώς και η προώθηση της Ισότητας μέσω εκπαιδευτικών εργαστηρίων σε 4 ακριτικούς Δήμους. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια πραγματοποιεί η Κοσμήτορας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χατζηφωτίου Σεβαστή, σε συνεργασία με την ομάδα της Ένωσης Κυριών Δράμας-ΣΑΦ, η οποία αποτελεί και τον φορέα υλοποίησης του προγράμματος. Το πρόγραμμα «EoWRA» έχει διάρκεια οκτώ μήνες και περιλαμβάνει εκτός των παραπάνω στόχων, την προσεκτική εκπαίδευση της ομάδας του φορέα μέσα από την παρακολούθηση σεμιναρίων από την Social Dynamo και NGO του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Το πρόγραμμα “EoWRA”, 8μηνης διάρκειας, στόχο έχει να παρέχει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ολιστικής διαχείρισης της ενδοοικογενειακής βίας μέσω  της εκπαίδευσης  από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού και τον νορβηγικό φορέα  Alternative to Violence

 Eκπαιδευτικό εργαστήρι για την έμφυλη βία στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων
Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα εκπαιδευτικό εργαστήριο από την Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. για την έμφυλη βία στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Δράμας στο πλαίσιο του έργου «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ».
Το εργαστήριο έγινε στη ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του σχολείου και το παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον 71 μαθητές και 4 καθηγητές. Το εκπαιδευτικό εργαστήριο πραγματοποίησε η Κοσμήτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Σεβαστή Χατζηφωτίου και αποτέλεσε έναν ακόμα σταθμό για την διάχυση του μηνύματος της μηδενικής ανοχής στην βία, αλλά και της υποστήριξης του φορέα προς όλους όσους βιώνουν την βία αλλά και προς όλους όσους μπορεί εν δυνάμει να την βιώσουν. Το έργο ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» στα δυόμισι χρόνια υλοποίησής του έχει προσεγγίσει 1.213 παιδιά Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συνεχίζει δυναμικά τις προσπάθειες για πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας εστιάζοντας στις μικρότερες ηλικίες αλλά και την αναδυόμενη ανάγκη της κοινωνίας για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κατάδειξη του φαινομένου της έμφυλης βίας.