Υπερψηφίστηκε η πρόταση για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας – Μειοψήφησε η συμπολίτευση

Συζητήθηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο Δράμας η παρακάτω πρόταση  των τριών παρατάξεων της  «Πόλης + Ζωής», του «Project Δράμα 2020» και της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών Δράμας», για κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ του Δημου Δράμας ,  η οποία υπερψηφίστηκε και προβλέπει τα εξής :

1. Τη λύση και εν συνεχεία την εκκαθάριση της κοινωφελούς επιχείρησης με την επωνυμία Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ) του Δήμου Δράμας, σύμφωνα με τα άρθρο 262 του ν. 3463/2006, με ημερομηνία λύσεως την  30/6/2020 κατά την οποία θα συνταχθεί ο ισολογισμός λήξεως της περιόδου 1/1/2020-30/6/2020, που θα συνιστά τον ισολογισμό ενάρξεως-  εκκαθαρίσεως, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 262 & 269 του Ν. 3463/2006.
2. Την ανάληψη από τον Δήμο Δράμας του συνόλου των δραστηριοτήτων της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ) Δήμου Δράμας, από την ημερομηνία λύσεώς της.
3. Τη μεταφορά στον Δήμο Δράμας του προσωπικού της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ)  Δήμου Δράμας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου από την ημερομηνία λύσεώς της. Συμβάσεις έργου που έχουν συναφθεί από τη της Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ)  Δήμου Δράμας μεταφέρονται στο Δήμο Δράμας από την ημερομηνία λύσεώς της.
4. Την καταβολή από τον Δήμο Δράμας σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, των οφειλών της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ)  Δήμου Δράμας προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τρίτους.
5. Τον ορισμό σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας εκκαθαριστών της επιχείρησης, μετά από σχετική έρευνα της Δνσης Οικονομικών του Δήμου Δράμας και υποβολή προσφορών για την αμοιβή τους.
6. Την ανάθεση στο Δήμαρχο Δράμας όλων των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια, όπως: η ανάρτηση της απόφασης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η αποστολή της απόφασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για την έκδοση της προβλεπόμενης Πράξης Έγκρισης του Γενικού Γραμματέα και προώθησή της για δημοσίευση στο ΦΕΚ, ο ορισμός εκκαθαριστών και το ύψος της αμοιβής τους, η συνεργασία των υπηρεσιών της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ)  Δήμου Δράμας και του Δήμου Δράμας για την λεπτομερή υποβολή όλων των απαραίτητων εγγράφων και πληροφοριών αναφορικά με τις υλοποιούμενες δράσεις, το προσωπικό, τις συμβάσεις, τις εκκρεμότητες σχετικά με απαιτήσεις και υποχρεώσεις και εν γένει τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης, η έγκαιρη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του Δήμου Δράμας των δαπανών για τη μισθοδοσία των μεταφερόμενων υπαλλήλων και εν γένει για τη λειτουργία των προγραμμάτων και δράσεων της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ)  Δήμου Δράμας από την ημερομηνία λύσεώς της, και όλες τις προβλεπόμενες από σχετικές διατάξεις ενέργειες.

– Η πρόταση, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έγινε αποδεκτή από την συμπολίτευση, η οποία υπερασπίσθηκε με σθένος την συνέχιση της λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης.

Η δημοτική αρχή υποστήριξε ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ είναι «καθαρή», επικαλούμενη στοιχεία από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών και ότι η πορεία της είναι «ανοδική, προσοδοφόρα και εποικοδομητική» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Καλλινικίδης, πρόεδρος της Επιχείρησης. Μάλιστα πρότεινε να ζητηθεί η γνώμη των Δραμινών μέσω δημοψηφίσματος.

Ο Δήμαρχος Χριστόδουλος Μαμσάκος ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση  είναι υγιής και κατέθεσε άλλη πρόταση, για διαχωρισμό της Ονειρούπολης από την ΔΕΚΠΟΤΑ , πρόταση την οποία ψήφισαν μόνον οι σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής.

Αναιτιολόγητη έκρινε την θέση των αντιπολιτεύσεων για το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ ο πρόεδρος Λ. Καλλινικίδης και τις κατηγόρησε για μικρόψυχη πολιτική και συγκάλυψη. «Λένε συνειδητά ψέματα» είπε χαρακτηριστικά.

Τόσο ο εισηγητής Κυριάκος Χαρακίδης όσο και οι κύριοι Τσιαμπούσης και Ηλιόπουλος απαρίθμησαν τα προβλήματα της ΔΕΚΠΟΤΑ, αναφερόμενοι αναλυτικά σε οικονομικά στοιχεία, σε θέματα διαφάνειας, λειτουργικά ζητήματα  και οικονομικές υποχρεώσεις, αιτιολογώντας αναλυτικά και στοιχειοθετώντας  την πρότασή τους για λύση και εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης.

Επεσήμαναν επίσης ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και αυτοί στους οποίους η επιχείρηση οφείλει, δεν πρόκειται να χάσουν, καθώς όλες οι υποχρεώσεις θα περιέλθουν στον Δήμο.

Ο κ. Καλαιδόπουλος ζήτησε να γίνει εκκαθάριση στην ΔΕΚΠΟΤΑ, αλλά να μην διαλυθεί και πηγαίνοντας ένα βήμα παρά πέρα είπε, ότι οι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να μετατεθούν στον Δήμο αλλά να απολυθούν.

Και ο κ. Μήτρου  μίλησε από την πλευρά του για διαφάνεια και τόνισε ότι η εκκαθάριση επιβάλλεται, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατευτούν και να μην χάσουν την δουλειά τους, όπως άλλωστε ξεκαθάρισε και ο Κυριάκος Χαρακίδης.

Από την συζήτηση δεν έλειψε η ένταση, οι χαρακτηρισμοί και οι αλληλοκατηγορίες για ευθύνες, κακοδιαχείριση, και αδιαφάνεια.

Την πρόταση υπερψήφισαν όλοι οι σύμβουλοι των τεσσάρων παρατάξεων, ενώ ο κ. Καλαϊδόπουλος ψήφισε παρών, γιατί όπως είπε οι δημοτικοί σύμβουλοι ψηφίζουν κατ’ εντολή των επικεφαλής και όχι ανεξάρτητα.

Ο λόγος τώρα για την τελική απόφαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπου θα αποσταλεί το αίτημα.

 

  • Κατά την έναρξή της χτεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. Δράμας, κόπηκε και η καθιερωμένη βασιλόπιτα, τυχεροί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Χαραλαμπίδης και από τους δημοτικούς συμβούλους ο κ. Γεωργιάδης.

dramini.gr