Δασαρχείο Δράμας: “Έχει γίνει πλέον από πρότυπη εκμετάλλευση δασών, ουραγός των ουραγών.”

“Από πρότυπο παράδειγμα διαχείρισης δασών, έχει πλέον μετατραπεί σε ουραγό των ουραγών.”   “Έχει γίνει πλέον από πρότυπη εκμετάλλευση δασών, ουραγός των ουραγών.”

Αυτή είναι η εκτιμηση του Γιώργου Μιχαηλίδη Δασολόγος του Τμήματος Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών του Δασαρχείου Δράμας

Το Δασαρχείο Δράμας είχε εδώ και τριάντα πέντε χρόνια μηχανοργάνωση στα θέματα διαχείρισης δασών, όμως με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησής Μακεδονίας – Θράκης να αλλάξει όλα τα έντυπα της διαχείρισης, μας την έχει καταστρέψει, με αποτέλεσμα να έχει γίνει εκατονταπλάσιος χρόνος που απαιτείται για την σύνταξη τους (και να έχουν πολλαπλασιαστεί τα λάθη τους).

Από το 2006, το Δασαρχείο Δράμας χρησιμοποιεί τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών παρά τον ακατάλληλο για αυτήν την δουλειά ηλεκτρονικό εξοπλισμό του, την έλλειψη πόρων για εκτυπώσεις δασοπονικών χαρτών και της δυνατότητες βιβλιοδεσίας. Για την σύνταξη των διαχειριστικών μελετών, πέραν των στοιχείων υπαίθρου, χρησιμοποιήθηκαν και δορυφορικές εικόνες από τους δορυφόρους Aster και Sentinel 2, για τους δασοπονικούς χάρτες χρησιμοποιήθηκε πολυφασματική ανάλυση των παραπάνω εικόνων με το πρόσθετο Semi-Automatic Classification Plugin του προγράμματος Qgis, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (G.I.S. με τα προγράμματα ελεύθερου λογισμικού Qgis, Saga) καθώς και σχεσιακές γεωβάσεις δεδομένων, με την οποία η διαδικασία εξαγωγής των αποτελεσμάτων σχεδιασμού έγινε αυτοματοποιημένα, περιορίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τον χρόνο καθώς και τα σφάλματα επεξεργασίας.

Μετά την δημιουργία του χάρτη βλάστησης, εισάγεται στην σχεσιακή γεωβάση, μαζί με τα στοιχεία των δοκιμαστικών επιφανειών και των ποσοστών κάρπωσης, γίνεται αυτοματοποιημένα η επεξεργασία τους και η εξαγωγή όλων των πινάκων της διαχειριστικής, μειώνοντας κατά πάρα πολύ το κόστος επεξεργασίας. Ακόμη οι σχεσιακές γεωβάσεις δεδομένων μεσώ των γεωερωτημάτων μπορούν να και μας δίνουν πολλά ακόμα γεωεξαρτημένα αρχεία (όπως kml, pdf, shpfile κτλ) που μπορούν να μπουν στα κινητά και να σου δίνουν όλες της πληροφορίες της διαχειριστικής επιτόπια…………..

30 χρόνια πίσω μας ζητά το υπουργείο να γυρίσουμε 

Οι Δασικοί Συνεταιρισμοί (ΔΑ.Σ.Ε.) που εργάζονται στα Δασικά Συμπλέγματα του Δασαρχείου Δράμας, εδώ και μια δεκαπενταετία χρησιμοποιούν τα γεωεξαρτημένα αρχεία των διαχειριστικών για να βρίσκουν τα μόνοι τους επιτόπια τα όρια των συστάδων με το κινητό τους.

Τώρα με τις επικαιροποιημένες προδιαγραφές σύνταξης διαχειριστικών μελετών, το υπουργείο μας ζητάει ουσιαστικά να καταστρέψουμε τις σχεσιακές γεωβάσεις δεδομένων που έχουμε και να γυρίσουμε τριάντα χρόνια πίσω (και πριν τριάντα χρόνια το δασαρχείο Δράμας διέθετε πρόγραμμα επεξεργασίας στοιχείων διαχειριστικής μελέτης). Είναι δυνατό την σημερινή εποχή να μιλάμε ακόμα για πρότυπα σε excel, word; Ακόμη και τα προτεινόμενα αρχεία τύπoυ shapefile ενώ είναι θετικό να υπάρχει τυποποίηση στην απεικόνιση, όμως, όπως είναι δομημένα δεν δίνουν, σχεδόν τίποτα περισσότερο από ζωγραφική απεικόνιση με υπολογιστές. Ενώ μιλούν για γεωβάσεις, δεν υπάρχει καν ούτε σαν πρόθεση, η δημιουργία γεωβάσεων όπου καταχωρώντας σε φόρμες τα στοιχεία των δοκιμαστικών επιφανειών και των ποσοστών κάρπωσης και με την αυτόματη άντληση από τα γεωχωρικά δεδομένα να γίνεται αυτόματη δημιουργία όλων των πινάκων, όπως ήδη κάνουν οι σχεσιακές γεωβάσεις του δασαρχείου Δράμας, διαδικασία που θα έριχνε κατά παρά πολύ το κόστος επεξεργασίας των διαχειριστικών μελετών.

Η Διοίκηση (η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης τότε και σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος) και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις δεν προχώρησε σε καμιά διαβούλευση.

Συνεχίζεται ο αποδεκατισμός του προσωπικού του Δασαρχείου Δράμας καθώς και του Τμήματος Διαχείρισης Δασών. Το Τμήμα Διαχείρισης Δασών βρίσκεται πλέον υπό κατάρρευση, λόγω της υποστελέχωσης και της έλλειψης μέσων… Αν αποχωρήσουν και οι «ωφελούμενοι» θα καταρρεύσει πλήρως.

Με επιστροφή του Δασαρχείου σε επίπεδα τεχνολογίας προ τριανταετίας, λόγω της καταστροφής της μηχανοργάνωσης, των σχεσιακών γεωβάσεων των διαχειριστικών και του αποδεκατισμού του προσωπικού του, καθίσταται αδύνατη πλέον η σύνταξη διαχειριστικών μελετών από αυτό. (Σε λίγο δεν θα υπάρχει και κανείς να εφαρμόσει οποιαδήποτε διαχειριστική μελέτη).

Από πρότυπο παράδειγμα διαχείρισης δασών, έχει πλέον μετατραπεί σε ουραγό των ουραγών.

Έχει γίνει πλέον από πρότυπη εκμετάλλευση δασών, ουραγός των ουραγών.