Πολύ καλύτερα προετοιμασμένη φαίνεται να είναι η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που όλοι απεύχονται. Στο πλαίσιο των επιπρόσθετων προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας που θα ληφθούν φέτος το Καλοκαίρι, εντάσσεται και η αύξηση της επιτήρησης τόσο από αέρος με εναέριες περιπολίες αεροσκαφών όσο και στο έδαφος. Ο αριθμός των εναερίων μέσων θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, τόσο όσον αφορά τα ελικόπτερα όσο και τα αεροσκάφη. Επιπλέον, ο σχεδιασμός προβλέπει φέτος πιο στοχευμένα εναέρια μέσα, απολύτως προσαρμοσμένα στις γεωμορφολογικές ανάγκες της χώρας .
Η από αέρος επιτήρηση θα γίνεται κυρίως με AirTractors. Πρόκειται για μικρά αεροσκάφη, τα οποία μπορούν να πετούν με 3 τόνους νερό, είναι ευέλικτα και αξιολογούνται ιδανικά για την ανάγκη της πρώτης παρέμβασης. Πέρυσι είχαμε μισθώσει 6, φέτος θα έχουμε περίπου το διπλάσιο αριθμό.
Η επιτήρηση από το έδαφος ενισχύεται, επίσης, καθώς φέτος θα έχουμε σημαντική αύξηση της συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιπυρική προστασία της χώρας, με αυξημένα αμιγή περίπολα, αλλά και αξιοποίηση των μηχανημάτων που διαθέτει ο ελληνικός Στρατός. Ταυτόχρονα, αυξημένα θα είναι και τα περίπολα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ συνδρομή θα παρέχει και η Δασική Υπηρεσία με δικές της περιπολίες και οχήματα. Σημαντική καινοτομία για φέτος είναι η εκ των προτέρων μεταφορά δυνάμεων σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας ώστε η συνδρομή τους να είναι περισσότερο αποτελεσματική.
Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται φέτος με 500 δασοκομάντος, 440 δασοπυροσβέστες και 60 δασοπυροσβέστες, δασολόγους, δασοπόνους. Σε συνέχεια της εκπαίδευσής τους, θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι από αρχές Ιουνίου, ενώ φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα θα ενισχυθεί με συνολικά 4.500 εθελοντές δασοπυροσβέστες, επιπλέον, δηλαδή, 2.500 σε σχέση με πέρυσι.
Στηνκαθιερωμένη συνάντηση με του ςσυντάκτες ο κυβερνητικό εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν:
-Στη θεσμοθέτηση της χρήσης του «αντιπύρ» ως μέσου πυρόσβεσης.
-Στην «απελευθέρωση» των Δήμων από αγκυλώσεις του παρελθόντος σε ό,τι αφορά στη δυνατότητά τους να προχωρούν άμεσα σε καθαρισμούς οικοπέδων, όπου οι ιδιοκτήτες δεν μεριμνούν ή δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν.
-Στην απαγόρευση πρόσβασης σε περιοχές αυξημένου κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιάς (περιοχές Natura, δρυμούς, δάση, άλση κλ.π.), όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός, δηλαδή επιπέδου 3, 4 και 5 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Αναφέρομαι επίσης στην επαναφορά μετά από 24 χρόνια, της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας που πλέον έχει υπαχθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με το Πυροσβεστικό Σώμα. Για πρώτη φορά, τα δύο Υπουργεία ενώνουν τις δυνάμεις τους και από κοινού οργάνωσαν συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες για την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε θέματα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει εκπονήσει για φέτος το μεγαλύτερο πρόγραμμα καθαρισμών που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα, συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ, με ένα σημαντικό κομμάτι από τα χρήματα αυτά προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προχωρά πολύ ουσιαστικά στην υλοποίηση του προγράμματος. Περιλαμβάνει τη συντήρηση/ διάνοιξη δασικών ζωνών και τη συντήρηση δασικών δρόμων. Συνολικά, το πρόγραμμα αφορά σε καθαρισμούς περισσότερων από 38 χιλ στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, 10.719 χιλ. δασικών δρόμων και 1.625 χιλ. αντιπυρικών ζωνών.