Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Δράμας – Να μην μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ

 

ΟΧΙ στη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λένε οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Δράμας, εκφράζοντας την ανησυχία τους για στο ενδεχόμενο να χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας.

Δελτίο Τύπου

Ψηφίστηκε η τροποποιημένη σύμβαση ανάμεσα στο Δημόσιο και το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», που προβλέπει ότι «το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής θα δημιουργηθεί ως Νομικό Πρόσωπο ΙδιωτικούΔικαίου» (ΝΠΙΔ).
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, σύντομα σε ΝΠΙΔ θα μετατραπεί και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ έχει προηγηθεί η παραχώρηση του Γενικού Νοσοκομείου Σαντορίνης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (με το Ν. 4368/2016) στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε)
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το παράδειγμα του Σουηδικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Καρολίνσκα, που αξιοποίησε ως «πρότυπο» ο πρωθυπουργός για την εφαρμογή των Συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.
Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, η διοίκηση απέλυσε, το 2019, 600 γιατρούς και νοσηλευτές, επειδή ο ετήσιος προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι ελλειμματικός κατά 160 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Δεν είναι, επίσης, καθόλου τυχαίο ότι για την μετατροπή σε ΝΠΙΔ αξιοποιούνται οι περιβόητες «δωρεές», επιβεβαιώνοντας πως το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών – «χορηγών» εξυπηρετεί πρώτα από όλα τα δικά τους συμφέροντα.
Γνωρίζουμε ότι απέναντι μας έχουμε τα «μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Τους ομίλους πουανυπομονούν να επεκταθούν στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης. Αυτοί είναι ο πραγματικός μας εχθρός.
Αυτούς υπηρετούν οι προτάσεις της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ
(που εκφράζει τις απόψεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για:
● συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, μετατροπή των μικρότερων νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας
● σύνδεση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και με ιδιώτες – επιχειρηματίες υγείας
● επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων («πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» να είναι μόνο οι συντονιστές – διευθυντές. Οι υπόλοιποι γιατροί να «απασχολούνται σε δύο ή περισσότερα νοσοκομεία με βάση επιμέρους συμβόλαια εργασίας» και μεγάλο μέρος του υπόλοιπου προσωπικού «να είναι μερικής ή εποχιακής απασχόλησης»).
Για να υπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε την ανάπτυξη του ελληνικού DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών), που ήταν βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.
Υπολογίζουν όμως χωρίς τους εργαζομένους και θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Τους ανησυχεί που όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούμε ότι για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στην πηγή των προβλημάτων μας, που είναι η επιχειρηματική δράσην στην Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για:
►προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
► ουσιαστικές αυξήσεις. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

► πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

 

dramini.gr