Ανοικτές για τους ιερείς – Κλειστές για τους πιστούς οι εκκλησίες -Τι ακριβώς ισχύει


Σύγχυση προκάλεσαν δημοσιεύματα στον τύπο αναφορικά με την προσέλευση ή μη των πιστών στις εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα.
Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου που δόθηκε προς δημοσίευση, αφορά αποκλειστικά τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία. Οι πιστοί ούτως ή άλλως υπόκεινται στα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα, που δεν προβλέπουν μετακίνηση με σκοπό την ατομική λατρεία (επίσκεψη σε ναούς).
Η εγκύκλιος αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί δύο ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών 11.00-13.00 τις Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 την Μεγάλη Παρασκευή.

Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως: «Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας» και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ιερών ναών. Πέρα, όμως, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ᾿ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή».

dramini.gr