Ανοίγουν σήμερα καταστήματα και εκκλησίες

Μαζί με το λιανεμπόριο και τα από σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανοίγουν και οι Εκκλησίες για τους πιστούς  ενώ επιστρέφουν και τα μυστήρια (γάμοι , βαπτίσεις κλπ) με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων. Ενδεικτικά, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα με ανώτατο όριο τους 50 πιστούς. Παράλληλα, εξακολουθούν να απαγορεύονται οι λιτανείες.

Μετακινήσεις εργαζομένων

Με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου επιστρέφει στην εργασία μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων που βρίσκονταν σε αναστολή. Έτσι, το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι με ποιον τρόπο θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι αυτοί στη δουλειά τους. Οι περίπου 140.000 εργαζόμενοι που επιστρέφουν στην εργασία τους από Δευτέρα, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την ειδική βεβαίωση μετακίνησης   την οποία μπορεί εύκολα να βρει κανείς στην «Εργάνη» ή με το έντυπο «Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου».

Το έντυπο αυτό υπογράφεται από τον εργοδότη και θα πρέπει να σταλεί μέσω email στον εργαζόμενο ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία  ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Βρείτε το έντυπο «Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου» για πάγια βεβαίωση μετακίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία, εδώ.

Να σημειωθεί ότι, ειδικά για σήμερα –πρώτη μέρα- , οι Αρχές θα επιδείξουν ανοχή στους εργαζομένους που επιστρέφουν στην εργασία τους και δεν προτίθενται να βεβαιώσουν πρόστιμα.

Πηγή ethnos.gr