Ανάδειξη γεφυριών Βαθύτοπου στο Κάτω Νευροκόπι

Συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου Γεώργιο Μουρουζίδη και την αρχιτέκτονα μηχανικό,  Κοραλία Παπαϊωάννου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη  στα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρίας Δράμας με σκοπό  να διερευνηθεί η δυνατότητα ανάδειξης κάποιου, από τα τρία πέτρινα γεφύρια στην περιοχή του οικισμού Βαθύτοπου, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημεία, λόγω αρχιτεκτονικής, κοινωνικής και τεχνικής σημασίας.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του δήμου Κάτω Νευροκοπίου, στα πλαίσια συνεργασίας δήμων και Αναπτυξιακής Δράμας, για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας και την ανάδειξη στοιχείων που δεν είχαν αξιοποιηθεί στο παρελθόν. Τα χαρακτηρισμένα γεφύρια της περιοχής του Κάτω Νευροκοπίου είναι μερικά από τα δεκάδες καταγεγραμμένα γεφύρια (πετρογέφυρα, υδατογέφυρα, γεφύρια διέλευσης κ.λπ.) που έχουν αποτυπωθεί μετά από συντονισμένες επιτόπιες επισκέψεις κλιμακίου που συστήθηκε για το σκοπό αυτό.
Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια που βρίσκονται διάσπαρτα στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων. Μπορεί κάποια να είναι μικρά σε μέγεθος και στην πλειοψηφία τους άγνωστα, ωστόσο συνεχίζουν να αποτελούν αξιόλογα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και να είναι σημαντι-κά ιστορικά τεκμήρια.
Ευχής έργον είναι η συμπόρευση και των υπολοίπων δήμων της Π.Ε. Δράμας ώστε να επιτευχθεί μια συνολική ανάδειξη επιλεγμένων γεφυριών της περιοχής μας σε συνδυασμό με τον καθαρισμό, τη σηματοδότηση, την προβολή και τη διαχείριση μονοπατιών που σχετίζονται με αυτά τα σημεία.