Αλλάζει όψη η περίφραξη του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας – Διαμαρτυρίες από του καλλιτέχνες γκράφιτι

Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να «συνεισφέρει» στον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821 με την απεικόνιση ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης στο τοιχίο της Αγίας Βαρβάρας επί της Π. Διονυσίου, προκάλεσε την αντίδραση ομάδας ατόμων που ασχολούνται  με το γκράφιτι.

Δελτίο τύπου  Δράμα. 11/03/2021

Κατόπιν ανάρτησης και δημοσίευσης οπτικοακουστικού υλικού που κατέγραψε την καταστροφή έργων γκραφίτι στο νότιο τοίχο του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας επί της οδού Πατριάρχου Μητροπολίτου Διονυσίου στην πόλη της Δράμας, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκειά μας για το γεγονός αυτό.

Αποφασίστηκε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο με τους καλλιτέχνες γκραφίτι της πόλης η καταστροφή των έργων για να διατεθεί ο τοίχος προς εκμετάλλευση στο Κέντρο Νεότητας Δράμας, με σκοπό την απεικόνιση ηρώων του 1821, λόγω του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Στην πόλη με μια από τις σημαντικότερες παραδόσεις στην τέχνη στο δημόσιο χώρο (Graffiti, Street Art) και με πλήθος ταλαντούχων δημιουργών, φτάσαμε στο σημείο ο βανδαλισμός των τοιχογραφιών να γίνεται πλέον από τον επίσημο φορέα της πόλης.

Η επέτειος του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση δεν συνιστά δικαιολογία για τη μονομερή καταστροφή του πιο ιστορικού και αναγνωρίσιμου δημόσιου χώρου τέχνης της Δράμας. Η εν λόγω δράση μπορεί να πραγματοποιηθεί κάλλιστα σε άλλες τοποθεσίες της πόλης και να προσθέσει στην εικαστική παράδοση της αντί να αφαιρεί. Η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου προδίδει την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους της δημοτικής αρχής και αποτελεί προσβολή για τους Δραμινούς καλλιτέχνες που επί τρεις δεκαετίες δημιουργούμε και ομορφαίνουμε τη πόλη μας. Ήρθε η ώρα να ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος μεταξύ του Δήμου Δράμας και των καλλιτεχνών της πόλης.

Ομάδα Καλλιτεχνών Γκραφίτι Δράμας

Αγοραστός Πέτρος

Αφεντούλης Νίκος

Βέργας Νεκτάριος

Δάκος Μενέλαος

Κολοβός Γιώργος

Κυρίμογλου Παναγιώτης

Ξανθόπουλος Χρήστος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Σιδηρόπουλος Θρασύβουλος

Τούλης Ελευθέριος

Φωτιάδης Νικόλας

Χριστοφυλλάκης Σάμμυ

 

… «κανείς δεν ζήτησε ποτέ την άδειά μας να κάνει γκράφιτι και αυτό το δεχθήκαμε επειδή ακριβώς στηρίζουμε τη τέχνη και τους καλλιτέχνες.» ήταν η απάντηση της δημοτικής αρχής όπως αποτυπώνεται στην ανάρτηση στο ΦΒ του Λ. Καλινικίδη μέχρι πρότινος προέδρου της ΔΕΚΠΟΤΑ

«Ο σημερινός δημόσιος διάλογος με αφορμή τα γκράφιτι στην περιοχή της Δεκποτά και της Αγίας Βαρβάρας ήταν μια πολύ όμορφη εξέλιξη. Διάβασα όλα τα σχόλια (και αυτά που ήταν έντονα και αυτά που είχαν κριτική διάθεση), διάβασα τις καλλιτεχνικές ανησυχίες από πολλούς δημότες και νέους καλλιτέχνες της πόλης μας και ένιωσα αισιοδοξία.

Έρχομαι όμως στην ουσία. Σας δηλώνω ξεκάθαρα πως θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία και θα ΤΟΝΙΣΩ για πολλοστή φορά, πως ο Δήμος Δράμας και η ΔΕΚΠΟΤΑ έχει πόρτες ανοικτές σε κάθε καλή ιδέα καλλιτέχνη, αλλά και κάθε πολίτη. Είναι αλήθεια όμως πως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ποτέ καμία σχετική πρόταση από κανέναν και αυτό σίγουρα δεν είναι το καλό νέο.

Φέτος, ψηλά στην πολιτιστική ατζέντα της επικαιρότητας, είναι σίγουρα ο εορτασμός των 200 χρόνων από το 1821 και το πρώτο μόλις βήμα είναι η υλοποίηση της ιδέας του Δημάρχου να διαθέσει έναν δημόσιο χώρο στην καλλιτεχνική ομάδα του Κέντρου Νεότητας, ώστε να αποτυπώσει εθελοντικά τις φιγούρες ηρώων του 1821. Σε εκείνο το σημείο μέχρι σήμερα κανείς δεν ζήτησε ποτέ την άδειά μας να κάνει γκράφιτι και αυτό το δεχθήκαμε επειδή ακριβώς στηρίζουμε τη τέχνη και τους καλλιτέχνες. Πολλά από τα έργα που υπήρχαν εκεί είχαν ήδη ξεφτίσει από τον χρόνο και ήταν μια καλή ευκαιρία τώρα να δώσουμε μια άλλη «πινελιά» στην περιοχή.

Πάμε όμως και σε άλλα καλά νέα τώρα.

Θεωρώ πως έχουμε υποχρέωση να δίνουμε ευκαιρίες και βήμα έκφρασης σε όλους. Σας εκφράζω λοιπόν την διάθεση μου να ακούσω και να υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις, σκέψεις, ιδέες και προτάσεις για παρόμοιες ενέργειες και σε άλλα σημεία της πόλης.

Ας μην χάσουμε άλλο χρόνο, ας δώσουμε χρώμα στην πόλη μέσα από έξυπνες δράσεις. Σας περιμένω».