Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Αλβανία ότι υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί η ενταξιακή της πορεία της λόγω του έργου που συνδέεται με την οικογένεια Τραμπ και τον Τζάρεντ Κούσνερ στις νότιες ακτές της χώρας και το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Η Επιτροπή προειδοποιεί ότι το έργο θα μπορούσε να θέσει την Αλβανία σε τροχιά σύγκρουσης με τους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητά της να κλείσει το πράσινο Κεφάλαιο 27 στις ενταξιακές συνομιλίες της, όπως αναφέρει το Politico.
«Η Αλβανία θα πρέπει να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εκπλήρωση των κριτηρίων προσχώρησης και αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές να ενεργήσουν χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν ρωτήθηκε σχετικά.
Οι Βρυξέλλες πιέζουν εδώ και καιρό τα Τίρανα να καταργήσουν τον νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων του 2015, καθώς παρέχει στα ευνοούμενα έργα ταχεία μεταχείριση που ενέχει τον κίνδυνο να παρακάμπτονται οι περιβαλλοντικές διασφαλίσεις της ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αλβανίας,Σοφιάν Γιαουπάι, είχε ενημερώσει την Επιτροπή στις Βρυξέλλες ότι η κατασκευή του έργου έχει ανασταλεί και θα διεξαχθεί εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων με την κοινωνία των πολιτών.
«Έχουμε ήδη εκφράσει τις ανησυχίες μας στον υπουργό Περιβάλλοντος σχετικά με τις πιθανές ελλείψεις αυτού του έργου», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς της Αλβανίας, SPAK, έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα για αμφιλεγόμενες αλλαγές στο προστατευόμενο καθεστώς της περιοχής και την ιδιοκτησία γης το 2024.
Σε μια συνέντευξη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Μαυροβούνιο στις 5 Ιουνίου, ο Ράμα υποστήριξε επίσης ότι «αν δεν ήταν ο Τζάρεντ, δεν θα έδιναν δεκάρα» για το έργο.
Η Αλβανία είναι πρωτοπόρος για να ενταχθεί στην ΕΕ μαζί με το Μαυροβούνιο και ο Ράμα έχει θέσει ως στόχο την ένταξή της στο μπλοκ έως το 2030, με τις τεχνικές διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2027.








