135 φωτογραφίες της Δράμας στην Σχολή του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη

Πραγματοποιείται σήμερα στη Σχολή του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη η παρουσίαση του βιβλίου «ΑΔΡΙΑΣ. Ήταν Όλοι τους Ήρωες. Η Βιογραφία του Αντιτορπιλικού» καθώς και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Δράμα. Ένα Γεφύρι Φιλίας» με 135 φωτογραφίες που παρουσιάζουν την πόλη στη διαχρονία της από τα οθωμανικά της χρόνια ως σήμερα. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Η έκδοση και το φωτογραφικό αφιέρωμα έχουν ένα κοινό στοιχείο. Η ΑΜΚΕ Κυκλωψ με έδρα τη Δράμα, εξέδωσε το βιβλίο όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων και σε ένα άγνωστο περιστατικό ελληνοτουρκικής φιλίας στο Αιγαίο ενώ παράλληλα διοργανώνει και την έκθεση ως μια πρωτοβουλία ανάδειξης των αισθημάτων αλληλεγγύης ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.

Δελτίο Τύπου

Το αντιτορπιλικό «ΑΔΡΙΑΣ» ήταν ένα από τα ηρωικότερα πλοία του ελληνικού στόλου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1943, όταν η Ελλάδα ήταν στα χέρια των Γερμανών, πήρε μέρος συμμετέχοντας στον συμμαχικό στόλο στην Επιχείρηση της Δωδεκανήσου με στόχο να συμβάλει στην απελευθέρωση νησιών του Αιγαίου. Έξω από την Κάλυμνο έπεσε σε γερμανική ναρκοπέδιο και απώλεσε την πλώρη και την γέφυρά του ωστόσο δεν πειράχτηκε το λεβητοστάσιό του. Παρά τις τεράστιες ζημιές που υπέστη, ο κυβερνήτης, ο Α’ μηχανικός και το γενναίο του πλήρωμα κατάφεραν να το προσαράξουν στην τουρκική ακτή Γκιουμουσλούκ, μια παραθαλάσσια κοινότητα ανταλλάξιμων Τουρκοκρητών. Οι τελευταίοι βοήθησαν με κάθε τρόπο τους Έλληνες τις 40 ημέρες που έμειναν εκεί, πριν ξεκινήσουν ένα παράτολμο ταξίδι επιστροφής ως την Αλεξάνδρεια. Για το βιβλίο και την σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, θα μιλήσει ο διάσημος μουσικοσυνθέτης και συγγραφέας Ζούλφου Λιβανελί, ένας ‘’πρεσβευτής’’ της ελληνοτουρκικής φιλίας, ο οποίος αναφέρεται στην ιστορία του «ΑΔΡΙΑΣ» στο πρόσφατο βιβλίο του «Ο Ψαράς και ο Γιός του» (Εκδόσεις Πατάκη) καθώς και η συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Την ίδια ημέρα θα γίνουν και τα εγκαίνια της έκθεσης «Δράμα. Ένα Γεφύρι Φιλίας» που παρουσιάζει τις απεικονίσεις της πόλης από την οθωμανική της περίοδο ως τις ημέρες μας καθώς και την υπέροχη φύση που την περιβάλλει. Από τις 135 φωτογραφίες οι 76 μαυρόασπρες φωτογραφίες είναι εικόνες από την   καθημερινή ζωή  στους μαχαλάδες,  τα παζάρια, τα καφενεία,  την εκπαίδευση  και τις κοινωνικές εκδηλώσεις.  Οι 50 εξ αυτών προέρχονται από την περίοδο μεταξύ των ετών 1896-1922 και οι υπόλοιπες 26 από την περίοδο μεταξύ των ετών 1925-1955. Στις συμπληρωματικές 59 έγχρωμες φωτογραφίες, οι 19 αποτυπώνουν την σημερινή εικόνα της πόλης και οι 40  την πλούσια δραμινή φύση. Για το αφιέρωμα θα μιλήσει η ιστορικός Δρ. Γεωργία Μπακάλη.

Η έκθεση συνιστά ένα τεκμήριο φιλίας ανάμεσα σε δυο λαούς. Αλλά και μια πρόσκληση προς τους 3ης, 4ης και 5ης  γενιάς Δραμινούς που ζουν σήμερα στην Τουρκία. Θα θέλαμε να τους καλέσουμε να μοιραστούν μαζί μας φωτογραφικά ντοκουμέντα των οικογενειών τους, τα οποία θα ψηφιοποιηθούν στην Πόλη με δική μας πρωτοβουλία έτσι ώστε να εκδοθεί αργότερα ένα πλήρες βιβλίο για τη Δράμα.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως και τις 31 Μάϊου 2024.