Η εξοικονόμηση ενέργειας εντάχθηκε στην καθημερινότητα των μαθητών στα σχολεία της Κρήτης κι αυτό ανταμοίφθηκε. Το 2ο Δημοτικό Αρχανών, το 40ο Δημοτικό Ηρακλείου, το 3ο και το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Ευρωπαικό Πρόγραμμα «Euronet 50/50-Εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία» και αναδείχθηκαν πρώτα αναμεσα σε 58 σχολεία που πήραν μέρος από όλη την Ευρώπη .Οι μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων στην Κρήτη έκαναν βίωμα-πράξη την φροντίδα και την αγάπη για το περιβάλλον μέσω της διοργάνωσης περιβαλλοντικών δράσεων.
<<Η διάκριση αυτή ανήκει σε όλους όσοι εργάστηκαν με θέληση και ενθουσιασμό, τόσο στους διευθυντές των σχολείων, όσο και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως στους μαθητές, για την επιτυχημένη αυτή προσπάθεια, που αποτελεί παράδειγμα και οδηγό για το νέο μας Πρόγραμμα>>, τονίζει χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.
Οι δράσεις του προγράμματος -όπως συνέχισε ο κ. Αρναουτάκης- δεν ήταν απλώς επιτυχημένες, αλλά αναδείχτηκαν και ως κορυφαίες στην Ευρώπη στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και βραβεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατακτώντας την πρώτη θέση στον πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Βιώσιμης Ενέργειας 2013, στην κατηγορία της Εκπαίδευσης.
Η Ελλάδα απέδειξε για μία ακόμη φορά πόσο δραστήρια είναι στον περιβαλλοντικό τομέα αλλά και πόσο αποφασισμένη να προβεί σε ενέργειες εξοικονόμησης ενέργειας,προστασίας και φροντίδας του περιβάλλοντος καθώς και ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς σε περιβαλλοντικά θέματα είναι.









