Αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στη Δράμα: «Ούτε στη Δράμα-ούτε πουθενά-τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά»- Βίντεο

 

  • Συγκέντρωση της «Χρυσής Αυγής» στην πλατεία «ενάντια στο εθνοκτόνο μνημόνιο»
  • Ισχυρή δύναμη της αστυνομίας εμπόδισε την επαφή των δύο πλευρών

 

Πρωτόγνωρες σκηνές για την πόλη της Δράμας εξελίχθηκαν την Κυριακή 18 Μαρτίου, αφού στο κέντρο της πόλης πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση, έπειτα από κάλεσμα της «Αντιφασιστικής-Αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας Δράμας» (στο χώρο του δημοτικού κήπου μπροστά από το Άγαλμα της Ελευθερίας), συγκέντρωση της «Χρυσής Αυγής» (στην κεντρική πλατεία της πόλης), ενώ εμφανής ήταν η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων σε πολλά σημεία της πόλης, έτσι ώστε να μην υπάρξει συνάντηση των δύο πλευρών.

Λίγο πριν τις 11 πλήθος κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της «Αντιφασιστικής-Αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας Δράμας» συγκεντρώθηκε στο Εργατικό Κέντρο Δράμας και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την οδό Εθνικής Αμύνης και το δημοτικό κήπο. Την ίδια ώρα λίγα μέλη της «Χρυσής Αυγής» είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της πόλης, όπου για τη 1 το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη συγκέντρωση.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (διμοιρίες των ΥΜΕΤ) ήταν παρατεταγμένες κυρίως στην Εθνικής Αμύνης (στο ύψος της Στρατιωτικής Λέσχης), αλλά και σε άλλα σημεία, και δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές της «Αντιφασιστικής-Αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας Δράμας» να προσεγγίσουν την πλατεία. Η παρουσία της αστυνομίας στο κέντρο της πόλης ήταν πρωτόγνωρη για τη Δράμα και ο στόχος της αστυνομίας, ο οποίος επιτεύχθηκε ήταν να μην έρθουν σε επαφή οι δύο πλευρές.

Οι διαδηλωτές έμειναν για αρκετή ώρα στο χώρο του δημοτικού κήπου, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον φασισμό. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και επέστρεψαν στο ίδιο σημείο του δημοτικού κήπου.

Παράλληλα, στην πλατεία της πόλης, και αφού συγκεντρώθηκαν περισσότερα μέλη της «Χρυσής Αυγής», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλίες «στο πλαίσιο πανελλαδικής δράσης ενάντια στο εθνοκτόνο μνημόνιο και το ξεπούλημα της Πατρίδας μας
στους διεθνείς τοκογλύφους», όπως αναφερόταν στην προαναγγελία της εκδήλωσης.

 

«Αντιφασιστική-Αντιρατσιστική πρωτοβουλίας Δράμας»: «ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ-ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ»

 

Στο χώρο του δημοτικού κήπου στήθηκε μικροφωνική και μοιράστηκε στους πολίτες που περνούσαν από το σημείο. Το κείμενο που διαβάστηκε από τη μικροφωνική ήταν το εξής:

«Μια μέρα μετά από την πανελλαδική μέρα δράσης κατά του Ναζισμού και λίγες ημέρες πριν την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη το κάλεσμα της νεοναζιστικής οργάνωσης για συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία της πόλης μας με τάχα αντιμνημονιακό χαρακτήρα. Το χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής δε θα το μάθουμε σήμερα! Δε μας ξεγελάει η λαϊκίστικη ρητορεία. Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής όσο και να μεταμφιέζονται σε “αντιμνημονιακούς πατριώτες” δεν είναι παρά συνεργάτες του κράτους και της αστυνομίας, υπηρέτες του κεφαλαίου και των εργοδοτών κατά των αγώνων του εργατικού κινήματος. Αυτοί ο κοινοί εγκληματίες του ποινικού δικαίου, νοσταλγοί των ναζί και της χούντας, ομοϊδεάτες των Βουλγάρων εθνικιστών που εκτέλεσαν τους παππούδες μας σε κάθε χωριό της περιοχής μας και που σήμερα επιδίδονται σε επιθέσεις απέναντι σε λαϊκούς αγωνιστές και μετανάστες εργάτες, έχουν το θράσος να καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία της πόλης μας… Είναι οι γνήσιοι απόγονοι του Χίτλερ και του Ολοκαυτώματος, των συνεργατών και των μαυραγοριτών της κατοχής του ’40, αμετανόητοι νοσταλγοί της Χούντας. Οι σύγχρονοι γερμανοτσολιάδες. Πρέπει να τους σταματήσουμε! Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, τη στιγμή που αναιρούνται εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που καταχτήθηκαν με αγώνες, που μισθοί και συντάξεις φτάνουν στα όρια της πείνας, που διαλύονται η δημόσια παιδεία και υγεία, που ξεπουλιέται η δημόσια-κοινωνική περιουσία, που φουντώνει η ανεργία, που ένας ολόκληρος λαός οδηγείται στην εξαθλίωση για να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη τραπεζιτών, βιομηχάνων και εφοπλιστών, ντόπιων και ξένων, το σύστημα ενισχύει και χρησιμοποιεί τις φασιστικές συμμορίες, για να σπέρνουν τον τρόμο και να αποπροσανατολίζουν την οργή του κόσμου διαδίδοντας το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Η δράση τους είναι η συνέχεια της κρατικής βίας και καταστολής που βίωσαν οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές των πανεργατικών συλλαλητηρίων.
Φοβούνται την αγωνιστική δράση των εργαζόμενων και της νεολαίας που απειλεί να τους ανατρέψει και προσπαθούν να κάνουν το φόβο τους, δικό μας φόβο. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να ανατρέψουμε την συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου και να τσακίσουμε τις φασιστικές συμμορίες. Θα μας βρουν απέναντί τους στους αγώνες ενάντια στη μνημονιακή πολιτική, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που θέλουν να μας επιβάλλουν!
ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ-ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ»

Δείτε το Βίντεο:

 

Σ.Α.