Η συζήτηση που έγινε στην Ευρώπη για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία προκάλεσε πολιτικές συγκρούσεις κυρίως με την Γερμανία και έφερε ξανά στην επιφάνεια το ερώτημα για τον μέγεθος και τον βαθμό της βοήθειας προς το Κίεβο.
Υπό την πίεση των χωρών του πρώην Ανατολικού μπλοκ, και κυρίως αυτών της Βαλτικής, οι οποίες λόγω της ιστορίας τους αντιμετωπίζουν με ανοιχτή εχθρότητα την Ρωσία, η εσωτερική συζήτηση για τα πολεμικά αεροσκάφη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, παρασύροντας την Δύση σε ένα μονοπάτι σύγκρουσης.
Η φιλοπόλεμη στάση των ανατολικών χωρών έχει χωρίσει την Ευρώπη σε «γεράκια» και «περιστερές» και απειλεί τόσο την εσωτερική συνοχή της όσο και γενικότερα την ειρήνη στην Γηραιά Ήπειρο. Οι φωνές για κλιμάκωση που ακούγονται από Ανατολάς, τις οποίες υποκινεί πάντα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τις συνεχείς απαιτήσεις του, εξυπηρετούν πάνω και περισσότερο από όλα τις βλέψεις των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εγκλωβίσει την Ευρώπη τόσο ενεργειακά όσο και στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών. Η παροχή επιπλέον αρμάτων μάχης και αεροσκαφών από τις χώρες της Ευρώπης στην Ουκρανία θα δημιουργήσει κενά τα οποία μπορούν να καλυφθούν μόνο από αγορές από τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο του μποϊκοτάζ της ρωσικής ενέργειας, η Ευρώπη αγοράζει LNG από τις ΗΠΑ ενισχύοντας την αμερικανική οικονομία. Γίνεται συνεπώς σαφές ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση προκαλεί ζημιά στην Ευρώπη, ενώ αναδεικνύει ως μεγάλους νικητές την στρατιωτική και την ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ.