Υστατη επικοινωνιακή μάχη της κυβέρνησης – Προγραμματίζουν πανηγύρια στη ΔΕΘ

Απερρίφθη πρόταση για πανυγηρική τελετή στην Πνύκα  και σκέφτονται τώρα το Καστελόριζο – Ψάχνουν δωράκια με παροχές, «ψίχουλα» μπροστά στον επερχόμενο φορολογικό Γολγοθά

Η κυβέρνηση δίνει την ύστατη επικοινωνιακή μάχη, προκειμένου να πείσει τον ελληνικό για το τρίπτυχο: «κερδίσαμε τη μάχη, πετυχαίνοντας εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενοι», «ανακτήσαμε την εθνική μας κυριαρχία» και «σύντομα οι πολίτες θα δουν βελτίωση στην καθημερινότητά τους».

«Σαράντα ημέρες και σήμερα», λένε χαριτολογώντας στο Μαξίμου, αναφερόμενοι στο διάστημα που απέμεινε για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Τουλάχιστον την επικοινωνιακή, καθώς η ουσιαστική απ’ ότι φαίνεται αργεί ακόμα. Αυτό δεν αποκαρδιώνει το πρωθυπουργικό επιτελείο. Οι ένοικοί του, άλλωστε, γνωρίζουν πως η πολιτική είναι κατά βάση επικοινωνία. Γι’ αυτό εξάλλου, το φετινό καλοκαίρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και οι στενότεροι συνεργάτες του αρκούνται σε διήμερες αποδράσεις. Ακόμα και ο Αύγουστος που παραδοσιακά επιδεχόταν ανάσες ανάπαυσης, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, καθώς περιλαμβάνει μία σειρά «εορταστικών εκδηλώσεων». Η κυβέρνηση έχει ήδη εισέλθει σε πυρετώδεις προετοιμασίες, ώστε να πανηγυρίσει «την έξοδο από τα μνημόνια» στις 21 Αυγούστου, σχεδιάζοντας μία φιέστα «θετικής επικοινωνιακής αντεπίθεσης», όπως την χαρακτήρισε κυβερνητικό στέλεχος.

Η γραβάτα και το Ζάππειο ήταν μόνο μία πρόγευση. Οι εορτασμοί θα ολοκληρωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτή είναι που θα μετατραπεί σε μία αποθέωση του κυβερνητικού έργου και του ίδιου του πρωθυπουργού, σηματοδοτώντας, μάλιστα, και την αρχή της άτυπης προεκλογικής περιόδου. Ο πρωθυπουργός, το επιτελείο του Μαξίμου και η επικοινωνιακή ομάδα έχουν αφοσιωθεί στον σχεδιασμό αυτής της εκστρατείας, η οποία, ελπίζουν, να αντιστρέψει το κλίμα, προσφέροντας στους πολίτες μία τονωτική ένεση αισιοδοξίας. Εξάλλου, η κυβέρνηση μοιάζει να ειδικεύεται στις φιέστες, όπως έδειξε και πρόσφατα με τη συμφωνία των Πρεσπών, και με την απόφαση του Eurogroup για το χρέος.

«Το σκεπτικό είναι πολύ απλό. Το Μαξίμου θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα απελευθερώθηκε από τα δεσμά των μνημονίων κι ότι μπορεί ελεύθερα και χωρίς παρεμβάσεις να αποφασίζει», λέει υπουργός της κυβέρνησης. Τί και αν το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα λείψει η συγκριτικά με άλλες χώρες πιο στενή εποπτεία. Τίποτα, ωστόσο, δεν φαίνεται ικανό να πτοήσει το Μαξίμου που έχει στρατηγικά επιλέξει να σηματοδοτήσει την περίοδο αυτή σαν την περίοδο απαλλαγής της Ελλάδας από τα μνημόνια, καλλιεργώντας προσδοκίες. Χαρακτηριστικό δείγμα η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή δύο μήνες νωρίτερα ότι «τον Αύγουστο του 2018, τα Μνημόνια θα είναι οριστικά παρελθόν για τον τόπο»!

ΔΕΘ με παίκτες κλειδιά Βερναρδάκη και Τσακαλώτο

Η φετινή ΔΕΘ πρωταγωνίστησε στην τρίωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της περασμένης Τρίτης. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί εκεί στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου και οι πυρετώδεις προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Μαξίμου έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας να εστιάσει αποκλειστικά και μόνο στην οικονομία. Γι’ αυτό τον λόγο έχει δοθεί εντολή σε όλα τα υπουργεία να βρουν πόρους. Ενδεικτικό της πίεσης η φράση μίας υπουργού μετά από συνάντησή της με τον Βερναρδάκη: «Να τα γεννήσουμε παιδιά; Στύβουμε, στύβουμε και τίποτα δεν βγαίνει». Ο συντονιστής του όλου εγχειρήματος είναι ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος και θα συλλέξει τα δωράκια/παροχές που θα μοιράσει η κυβέρνηση, προλειαίνοντας το έδαφος για τις επόμενες εκλογές. Ήδη, με επιστολή του, ο υπουργός Επικρατείας έχει ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης να αποστείλουν τις προτάσεις τους προς την κατεύθυνση αυτή.
Αν και συνήθως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο άνθρωπος που γειώνει την άκρατη αισιοδοξία του Μαξίμου, αυτή την φορά είναι απόλυτα σύμφωνος με την χαρασσόμενη στρατηγική, αντιλαμβανόμενος το διακύβευμα.  Ας έκανε και αλλιώς… Ακόμα, άλλωστε, του καταλογίζουν την αναφορά που έκανε στους Financial Times ότι μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το προσεχές καλοκαίρι, οι έλεγχοι των δανειστών όχι μόνο θα συνεχιστούν. Θα έχει, μάλιστα, και αυτός πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς το οικονομικό επιτελείο θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να καθοριστούν οι παρεμβάσεις, τις οποίες αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλο προβληματισμό, όμως, προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελείο και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν έξω από το Βελλίδειο  για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνηση είναι διχασμένη. Ένα κομμάτι της πιστεύει ότι αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, χαλώντας το κλίμα και παρουσιάζοντας μία απομονωμένη κυβέρνηση. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως σ’ αυτό το ζήτημα ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Και το Καστελόριζο στο σκηνικό

Το επιτελείο του πρωθυπουργού συζήτησε και την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Πνύκα, με παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και της συνταγματικής αναθεώρησης με τη συμμετοχή προσκεκλημένων Ευρωπαίων πολιτικών, αλλά η πρόταση τελικά δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή.
Αντίθετα, υπό συζήτηση βρίσκεται ακόμη  το ακριτικό Καστελόριζο ως ένα από τα μέρη που η κυβέρνηση θα επιλέξει για να γιορτάσει την έξοδο από τα μνημόνια. Τον Απρίλιο ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει από εκεί: «Δεσμεύομαι ότι τη μέρα που θα βγαίνουμε -και τυπικά- από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, θα είμαι εδώ μαζί σας. Όχι για διάγγελμα, αλλά για να γιορτάσουμε και να ατενίσουμε το μέλλον του τόπου με περισσότερη αισιοδοξία. Σας ευγνωμονούμε». Πράγματι, υπήρξε εισήγηση να εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας, ακριβώς από το σημείο που ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει την είσοδο της Ελλάδας στο μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο. Υπάρχουν, όμως, κυβερνητικά στελέχη που επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί και στο Καστελλόριζο για να κλείσει τον κύκλο των μνημονίων με έναν συμβολισμό. Εξάλλου, όλες οι προετοιμασίες γίνονται με μία ανεξήγητη μυστικότητα.
Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η δυσφορία μίας μερίδας του κόμματος για τις φιέστες. Σε αυτή, μάλιστα, συμπεριλαμβάνονται κάποια από τα στελέχη της τάσης των «53+» και όχι μόνο. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι δεν ταιριάζει στην πραγματική κατάσταση της κοινωνίας οποιοδήποτε είδος πανηγυριού. Δεν υπάρχει πάντως αμφιβολία ότι μαζί με τον πρωθυπουργό στους εορτασμούς θα είναι και οι κινηματογραφιστές του για να χρησιμοποιήσουν πλάνα στα προεκλογικά σποτς.