Υπόθεση Novartis: Σύγκρουση μέχρις εσχάτων στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή

 

Η κυβέρνηση επιμένει να στηθούν δέκα κάλπες, μία για όλους αντιπροτείνει η αντιπολίτευση -Το λόγο αναμένεται να λάβουν οι εννέα εκ των δέκα πολιτικών, που αναφέρονται στο φάκελο – Υπόμνημα θα στείλει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Μία εβδομάδα «πολιτικής κόλασης» υπόσχονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με επίκεντρο την υπόθεση Novartis και με κορύφωση της αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπου θα γίνει συζήτηση και ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής (προκαταρκτικής) επιτροπής.

Δεν θα είναι μία συνηθισμένη συζήτηση, καθώς το κλίμα είναι πολεμικό ανάμεσα στις αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις, ενώ η ρητορική είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με δεδομένο τα όσα έχουν λεχθεί για τους μάρτυρες με τις κουκούλες και άλλα συναφή.

Η κυβέρνηση επιμένει να μιλά για τεράστιο σκάνδαλο με εμπλοκή πολιτικών προσώπων, αν και έχει σχετικά χαμηλώσει τους τόνους, μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο δεν υπήρξαν οι αποκαλύψεις που υποσχόταν, ενώ η αντιπολίτευση και κυρίως οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι έχουν σηκώσει το γάντι και επιμένουν να κατηγορούν το Μαξίμου ότι έχει ουσιαστικά στήσει μία σκευωρία σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων.

Η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί, πιθανόν και με ψήφους από την αντιπολίτευση, η οποία δεν αρνείται την έρευνα της υπόθεσης από τη Βουλή. Ωστόσο οι διαφωνίες για τη διαδικασία είναι σημαντικές και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν επιπλέον συγκρούσεις. Η κυβέρνηση επιμένει (δια της απόφασης της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής) να στηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένο κατηγορητήριο για τον καθένα δεν έχει νόημα η διαδικασία με τις δέκα κάλπες και αντιπροτείνει να στηθεί μία για όλους.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την πρότασή της επιδιώκει να επιστρέψει ο φάκελος της υπόθεσης, μετά από πολύ σύντομη και άνευ ουσίας ενασχόληση της προανακριτικής επιτροπής, στη δικαιοσύνη, ώστε να συνεχιστεί η ομηρία των πολιτικών της αντιπάλων, και ζητά διερεύνηση σε βάθος, ώστε είτε να αποδοθούν συγκεκριμένες κατηγορίες, εφόσον η κυβερνητική πλειοψηφία έχει στοιχεία, είτε να λήξει αυτή η ιδιότυπη ομηρία των φερόμενων ως εμπλεκομένων προσώπων.

Έτσι ή αλλιώς η σύγκρουση θα είναι σφοδρή. Η συνεδρίαση άλλωστε θα γίνει υπό τη σκιά και της μήνυσης που έχει καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς σε βάρος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της εισαγγελέως που ερευνά την υπόθεση.

Το λόγο αναμένεται να λάβουν οι εννέα εκ των δέκα πολιτικών, που αναφέρονται στο φάκελο, ενώ ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα, καθώς θα απουσιάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών καθηκόντων του.

Ο κ. Αβραμόπουλος κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή μηνυτήρια αναφορά προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση, ζητώντας συγχρόνως να διερευνηθεί η συμμετοχή και άλλων προσώπων, ηθικών αυτουργών και συνεργών και συμμετεχόντων στη διάπραξη και άλλων αυτεπάγγελτα διωκομένων εγκλημάτων.

Ο κ. Αβραμόπουλος κατέθεσε, επίσης, αίτημα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος εποπτεύει την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, για την άμεση ανάκληση των διατάξεων του εισαγγελέα Πρωτοδικών, με τις οποίες οι δύο ψευδομάρτυρες και συκοφάντες υπήχθησαν στον Νόμο περί Προστασίας Μαρτύρων.

Σημειωτέον ότι κατά των προστατευόμενων μαρτύρων έχουν στραφεί σχεδόν όλοι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Σχολιάζοντας τα όσα λέει η αντιπολίτευση, ο πρώην υπουργός και εισηγητής στην επικείμενη συζήτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, δήλωσε (στο ΑΠΕ) ότι «πάρα πολλοί κατηγορούμενοι, οποιωνδήποτε υποθέσεων, όταν δικάζονται μιλούν για σκευωρία. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Αλλά εν πάση περιπτώσει εδώ δεν έχουμε κατηγορούμενους ακόμα… Τίποτα δεν δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με σκευωρία, έχουμε όμως να κάνουμε με την εφαρμογή του Συντάγματος και με τις νομοθεσίες». Δίνει έτσι μία πρόγευση της κυβερνητικής στάσης στη συζήτηση.

Προκειμένου η κυβερνητική πλειοψηφία να εμφανιστεί με συγκροτημένη επιχειρηματολογία και στόχευση, αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα της Τρίτης το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
protothema.gr