Ξεσηκώνονται οι Ευρωπαίοι κατά της ακρίβειας

Η ραγδαία άνοδος των τιμών και η έκρηξη του πληθωρισμού φέρνουν μεγάλες απεργίες και διαδηλώσεις στο Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία, δύο χώρες στις οποίες ο κλάδος των μεταφορών αναμένεται να παραλύσει.

Τα συνδικάτα του Βελγίου πραγματοποίησαν χθες Δευτέρα (20/6) διαδήλωση στο κέντρο των Βρυξελλών με τους διαδηλωτές να αγγίζουν τους 70.000. Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί αρκετά για τους κατοίκους της χώρας με αποτέλεσμα η διαμαρτυρία να είναι το μόνο τους «όπλο» αυτή την στιγμή.

Τα δρομολόγια στα τρένα πραγματοποιούνται εν μέρει ώστε οι διαδηλωτές να μπορέσουν να φτάσουν στην πρωτεύουσα.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών «Zaventen», ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει στις επιβατικές πτήσεις να αναχωρήσουν. Οι μόνες πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι οι μεταφορικές.

Συνολικά ακυρώθηκαν 232 πτήσεις μέσα σε αυτές και οι εισερχόμενες εμπορικές (εκτελείται μια στις τέσσερις πτήσεις).

Μέσα στον Ιούνιο ο πληθωρισμός έφτασε το 9%, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε της έλλειψης προμηθειών στα σιτηρά και τις εκτίναξης των τιμών στον τομέα της ενέργειας και σε πολλά είδη της καθημερινότητας.

Από τη δικιά του μεριά ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο δήλωσε ότι οι Βέλγοι εργαζόμενοι είναι περισσότερο προστατευμένοι σε σχέση με άλλους εργαζόμενους σε πολλές χώρες της ΕΕ επειδή οι μισθοί τους είναι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό.

«Παραλύουν» οι σιδηρόδρομοι στη Μεγάλη Βρετανία

Την ίδια στιγμή, η Μεγάλη Βρετανία προετοιμάζεται για μια τεράστια απεργία τριών ημερών των σιδηροδρομικών, η οποία ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη εδώ και τριάντα χρόνια, εξαιτίας μιας αντιπαράθεσης μεταξύ των συνδικάτων και των σιδηροδρομικών εταιρειών για τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας.

Το συνδικάτο RMT, που ζητεί μισθολογικές αυξήσεις αντίστοιχες με τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου ότι οι περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους θα κάνουν απεργία «στη μεγαλύτερη κλαδική διαμάχη από το 1989».

πηγή zougla.gr