Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται στο Σότσι

Ενώπιος ενωπίω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας έρχεται σήμερα Παρασκευή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, έπειτα από τις συνομιλίες της 19ης Ιουλίου στην Τεχεράνη με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η συνάντηση της Τεχεράνης έλαβε χώρα τρεις ημέρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη για την επανάληψη των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών και γεωργικών προϊόντων που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όσο για το «ραντεβού» Ερντογάν-Πούτιν στο θέρετρο Σότσι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας έρχεται επίσης καθώς ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει επίθεση στη βορειοανατολική Συρία για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων στα σύνορα της χώρας με σκοπό για να κρατήσει μακριά τους Κούρδους μαχητές του PKK και τους συμμάχους τους.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Τεχεράνη, ο Ερντογάν φάνηκε αποφασισμένος να πραγματοποιήσει αυτή την επίθεση παρά την αντίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, οι οποίοι υποστηρίζουν πολιτοφυλακές στην περιοχή.

Ωστόσο, οι τρεις αρχηγοί κρατών υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν υποστηρίζοντας σιωπηρά την Άγκυρα, λέγοντας ότι «απορρίπτουν όλες τις παράνομες πρωτοβουλίες αυτοδιάθεσης». Έδειξαν «την προθυμία τους να αντιταχθούν στις αυτονομιστικές φιλοδοξίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» και να απειλήσουν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών με «διασυνοριακές επιθέσεις και εισβολές», όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

πηγή cnn.gr