Βερολίνο: Με τρακτέρ στην Πύλη του Βραδεμβούργου οι Γερμανοί αγρότες

Κορυφώθηκαν χθες Δευτέρα (15/1) οι διαδηλώσεις των αγροτών στην Γερμανία με την «κατάληψη» της Πύλης του Βραδεμβούργου   την ώρα που η χώρα εισέρχεται σε περίοδο λιτότητας.

«Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά», διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τον οποίο αποδοκίμασαν έντονα οι αγρότες.

Μέρες τώρα οι αγρότες στη Γερμανία είναι στους δρόμους με τα τρακτέρ κατά των περικοπών που φέρνει ο φετινός προϋπολογισμός.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν πτοήθηκε από το σύνθημα να φύγει η κυβέρνηση, εξέφρασε κατανόηση για τα προβλήματα των αγροτών, αλλά δεν έκανε άλλες υποχωρήσεις.

«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ περισσότερη κρατική βοήθεια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό σήμερα, αλλά μαζί μπορούμε να αγωνιστούμε ώστε να λάβετε και πάλι περισσότερη ελευθερία και περισσότερη εμπιστοσύνη για το έργο σας» είπε ο Λίντνερ, απευθυνόμενος στους αγρότες.

Η κυβέρνηση είχε υπαναχωρήσει από τα αρχικά σχέδια να καταργήσει το αφορολόγητο των αγροτικών αυτοκινήτων και το διατηρεί. Επίσης, ανέβαλε για τρία χρόνια την κατάργηση του επιδόματος ντίζελ κίνησης. Ωστόσο, οι αγρότες δεν ικανοποιούνται.

Μετά το συλλαλητήριο της 15ης Ιανουαρίου, ακολούθησε συνάντηση με τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες των τριών κυβερνητικών κομμάτων ΣοσιαλδημοκρατώνΠρασίνων και Φιλελευθέρων, καθώς ο προϋπολογισμός για το 2024 αναμένεται να εγκριθεί εντός των επόμενων ημερών. Και είναι προϋπολογισμός περικοπών που βάζει τη Γερμανία σε γραμμή λιτότητας εξού και οι δυναμικές αντιδράσεις των αγροτών και όχι μόνο.
cnn.gr